ALERTĂ! Ministrul Mediului ascunde sub preș poluarea din București

Din raportul preliminar al controlului dispus la începutul săptămânii de ministrul Mediului, după episodul de poluare masivă din noaptea de duminică (1/2 martie) în Capitală, reiese că nu a fost „un caz accidental” și că acesta e nivelul aproape zilnic de poluare din București.

Costel Alexe, ministrul interimar al Mediului, Apelor şi Pădurilor anunță, într-o postare pe Facebook, că peste 100 de operatori din București și Ilfov au fost verificați săptămâna aceasta de comisarii Gărzii Naționale de Mediu, verificări fiind efectuate inclusiv la Primăria Capitalei și la primăriile de sector. „Am vrut să vedem care este gradul de implementare a măsurilor Primăriilor din planurile de îmbunătățire a calității aerului”, spune el.

„Încep cu concluzia evaluării specialiștilor noștri și o să continui cu rezultatele controlului. O concluzie care nu are cum să fie deloc liniștitoare: poluarea de duminică spre luni seara este nivelul aproape zilnic de poluare din București și nu doar un caz accidental! Ceea ce a făcut să pară duminică spre luni ca fiind o situație excepțională a fost calmul atmosferic care a împiedicat dispersia poluanților. Practic, în zilele în care aerul este bun în București, fără depășiri ale concentrațiilor, avem condiții de dispersie a poluanților. Avem curenți de aer în mișcare care duc poluanții departe de București”, explică Alexe.

Ministrul spune că, „plecând de la această concluzie, care ne arată că aerul din București ar fi o alertă continuă în lipsa condițiilor de dispersie a poluanților – acesta începe să devină un subiect de securitate și siguranță a populației”, și de aceea a și solicitat oficial introducerea acestui subiect în CSAT.

Dintre sursele de poluare masivă în Capitală, ministrul menționează și arderile ilegale de deșeuri. În legătură cu acestea, Alexe spune că a demarat împreună cu poliția percheziții acolo unde sunt semnale de arderi sau îngropări de deșeuri într-o formă ilegală. „Ținta noastră principală sunt firmele colectoare de deșeuri. Sunt 9 mandate de percheziție pe rol despre care nu pot oferi detalii din motive de anchetă”, afirmă ministrul.

Totodată, Alexe anunță că a dispus Gărzii Naționale de Mediu „să avem echipe de control și noaptea și să conlucreze cu ISU. Orice ardere, orice incendiu trebuie cercetat și din punct de vedere al criminalității economice și de mediu”.

detalii pe hotnews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *