Câți români au fost ascultați de SRI

Datele oficiale arată că afirmațiile liderilor PSD-ALDE conform cărora circa 6 milioane de români au fost interceptați de SRI sunt mincinoase, iar propaganda PSD a denigrat pe nedrept Ministerul Public, spune deputatul USR Lucian Stanciu Viziteu.

“Acest număr este de… 22 de ori mai mic decât cifra vehiculată de PSD. În urma unui dialog instituţional pe care l-am purtat cu toate Parchetele din România, am ajuns la o serie de cifre.

Am solicitat informaţii de la toate Parchetele din România şi am primit răspuns de la majoritatea secţiilor, din 249 de Parchete au răspuns aproape 100, inclusiv DNA şi DIICOT. Cifrele arată în felul următor: în urma acestui studiu pot spune că numărul aproximativ de persoane care au fost vizate de mandate de supraveghere tehnică solicitate de procurori şi aprobate de judecători în perioada 2005 – 2015 este de aproximativ 266.455 persoane, adică de 22 de ori mai mic decât cifra vehiculată de PSD”, a explicat deputatul USR Lucian Stanciu Viziteu.

Deputatul USR Lucian Stanciu Viziteu a anunțat că, săptămâna viitoare, va depune un proiect de modificare a Legii 304, astfel încât raportul anual de activitate al Ministerului Public să cuprindă o anexă referitoare la mandatele de supraveghere tehnică.
În ultimul an, lideri politici ai Puterii au afirmat că milioane de români ar fi fost interceptați de SRI pe baza unor protocoale secrete cu Parchetul General. Preşedintele Comisiei de control a activităţii SRI, social-democratul Claudiu Manda, a declarat, spre exemplu, că din calculele Comisiei pe care o conduce în Parlament ar rezulta că 6 milioane de români au fost interceptați de SRI în perioada 2004-2016.

Manda: Au fost mai mult de 6 milioane de persoane interceptate

„Restrângerea drepturilor și libertăților cetățenilor a fost făcută la scară largă, folosind în mod abuziv mandatele de securitate națională și cele de supraveghere tehnică. Totalul acestor acte de autorizare și supraveghere în 2005-2016 înseamnă 311.000 de mandate. În contextul în care pe un mandat de supraveghere putem să ne gândim că vorbim de o medie de 20 de persoane sau posturi interceptate, putem să gândim că au fost mai mult de 6 milioane de persoane interceptate”, spunea Claudiu Manda, în mai 2018.

“Am fost sesizați la comisie că exista în 2012 aproape tot Guvernul monitorizat, interceptat și la nivel de Parlament se spunea de minimum 100 de parlamentari”, a adăugat el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *