Când ajungem să plătim în România cu EURO, nu cu lei

leul se prabuseste

Cu o întârziere de peste o lună, Guvernul a publicat ​Raportul de fundamentare a Planului național de adoptare a monedei euro, conform hotnews.ro.  Comisia Națională de fundamentare a Planului național de adoptare a monedei euro spune că trecerea României la euro durează între 4 și 11 ani.

Oficialii guvernamentali spun că, în funcție de cum va performa economia României, între 4 și 11 ani am putea intra în antecamera euro (Mecanismul Cursurilor de Schimb II- MCS II), urmând ca după alți minim doi ani petrecuți acolo, să trecem la euro. Comisia a făcut o serie de recomandări și a indicat 5 obiective care ar trebui atinse, conform hotnews.ro.
Prin urmare, nici vorbă să trecem la euro în 2022, cum declara pentru Reuters ministrul român de externe, Theodor Meleșcanu. Pe scurt, dacă dorim să intraă în antecamera euro cu un PIB/locuitor la 70% din media Zonei euro, am avea nevoie de 6 ani dacă înregistrăm o creştere medie de 4% pe an sau de 4 ani cu o rată de creștere de 5% . Dacă pragul de 70% ar fi ţintit pentru aderarea la euro în 6 ani (considerând o rata medie de creştere de 4%), aceasta ar implica intrarea în MCS II în 2022 şi e de văzut dacă reușim să corectăm până atunci problemele bugetare şi creşterea robusteţei economiei.
În scenariul în care România îşi propune să atingă PIB/loc 75% din media ZE19, aceasta se poate realiza într-un interval de 9 ani (dacă se păstrează rata medie de creştere istorică de 4% pe an) sau în 6 ani în contextul unei creşteri cu o rată medie de 5% pe an. Pentru atingerea unui nivel al PIB per capita de 80% din media ZE la paritatea puterii de cumpărare, această perioadă se extinde. Astfel, în contextul păstrării ratelor istorice de creștere din perioada 2000-2017, ar fi necesari 11 ani, iar dacă rata medie de creștere economică se majorează la 5%, numărul de ani se reduce la 8.

mai multe detalii aici:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *