CFR SA – În perioada grevei erau programate să circule 397 de trenuri de călători. Directorul general transmite scuze călătorilor afectaţi de grevă şi îşi exprimă disponibilitatea de a negocia cu sindicatele

Un număr de 397 de trenuri de călători au fost programate să circule la nivelul întregii reţele feroviare vineri dimineaţa, între orele 7:00 – 9:00, când a avut loc greva de avertisment, iar peste 90% dintre aceste garnituri vor înregistra întârzieri pe tot parcursul acestei zile, a transmis, CFR SA, potrivit Agerpres.
„Din punct de vedere al traficului feroviar, menţionăm faptul că la nivelul întregii reţele feroviare, între orele 7:00 – 9:00, erau programate să circule 397 de trenuri de călători, care aparţin celor şase operatori de transport feroviar de călători. Menţionăm faptul că, la această oră, conform primelor centralizări privind traficul feroviar, peste 90% dintre garniturile programate să pornească în cursă, să sosească în staţiile de destinaţie sau aflate în circulaţie şi oprite în gări, între orele 7:00 – 9:00, vor înregistra întârzieri pe tot parcursul acestei zile, însă vă asigurăm că personalul feroviar de specialitate al companiei va colabora cu toţi operatorii de transport pentru restabilirea graficului normal de circulaţie al trenurilor”, se menţionează în comunicat.
La rândul său, directorul general al CFR SA, Ion Simu – Alexandru, a subliniat că infrastructura feroviară este un sector strategic de transporturi, ce are la ora actuală în derulare, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), un număr de 144 de contracte în valoare de 15,44 miliarde de lei pentru modernizarea infrastructurii feroviare.
„(…) o reţea feroviară care, în actualul context strategic, este esenţială pentru transportul de cereale (…) avizarea negativă a bugetului de venituri şi cheltuieli pe acest an, principala cauză a grevei de avertisment în care s-a aflat o parte a salariaţilor companiei, afectează în mod direct nu doar continuarea negocierilor cu partenerii sociali, pentru încheierea Contractului Colectiv de Muncă, dar şi blocarea absorbţiei de fonduri europene, reducând astfel capacitatea statului român de a implementa programele de modernizare a infrastructurii. Astfel, precizăm faptul că principala pârghie pentru deblocarea actualei situaţii în care se află compania o reprezintă aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pentru anul în curs, Buget care va permite desfăşurarea în condiţii optime a activităţii companiei, dar şi continuarea negocierilor cu sindicatele feroviare pentru încheierea Contractului Colectiv de Muncă”, a susţinut Ion Simu – Alexandru.
Totodată, şeful CFR SA a cerut scuze public miilor de călători afectaţi de greva salariaţilor companiei
„Încă o dată, transmitem scuze tuturor călătorilor, care în această dimineaţă nu au putut beneficia de serviciul public de transport feroviar, dar şi operatorilor de transport feroviar de călători şi de marfă, care timp de două ore au fost în imposibilitatea de a-şi desfăşura activitatea în mod normal”, a spus el.
Federaţia Naţională Feroviară Mişcare Comercial Vagoane şi Alianţa Sindicală a Federaţiilor „Drum de Fier – Elcatel” au declanşat, vineri, o grevă de avertisment, între orele 7:00 – 9:00, iar trenurile au fost oprite în intervalul orar respectiv.
Sindicaliştii au transmis că acţiunea referitoare la greva de avertisment vrea să atragă atenţia asupra „unor teme care nu mai pot fi ţinute în mape, pe holurile Ministerului Transporturilor sau ale Guvernului”.
Printre motivele care stau la baza deciziei de organizare a grevei de avertisment se află: lipsa bugetelor de venituri şi cheltuieli aprobate pe anul în curs, ceea ce conduce inevitabil la un blocaj generalizat în sectorul feroviar, dar şi lipsa finanţării strategice şi coerente a căii ferate.
Trenurile de călători au înregistrat sute de minute de întârzieri la sosirea şi plecarea din Gara de Nord, în urma grevei de avertisment declanşată vineri dimineaţa de ceferiştii din infrastructură, potrivit tabelei de Sosiri şi Plecări.