Video. Sorin Grindeanu: Ne-am angajat să mărim numărul de piloți și să accelerăm proiectul legat de navigabilitatea pe Canalul Sulina

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a readus în discuție, după noul atac de la portul Reni, avantajele folosirii porturilor românești de la Dunăre – Galaţi şi Brăila. 

„În momentul în care situația la porturile dunărene ale Ucrainei va continua într-un scenariu în care vor fi afectate toate instalațiile și toată activitatea, care sunt soluțiile pe care le putem gândi. Noi nu putem obliga pe ucraineni să vină și să folosească porturile românești de la Dunăre, e decizia lor. Este decizia Ucrainei. Dar am pus și am arătat avantajele folosirii atât a portului Galați, cât și a portului Brăila”, a declarat Sorin Grindeanu.

„Mai mult decât atât, am prezentat un plan chiar legat de porturile dunărene din sudul țării. De ce? Poate pare ciudat, dar folosind infrastructura feroviară, poți să duci acele garnituri de tren inclusiv în porturile din sudul țării și pe Dunăre să le poți transporta la Constanța și în Marea Neagră”, a explicat oficialul.

Vineri a avut loc la Galați o întâlnire cu reprezentanţi ai Statelor Unite ale Americii, Uniunii Europene, Republicii Moldova şi Ucrainei, în care s-au discutat aspecte legate de rutele alternative pentru transportul cerealelor din Ucraina. La reuniune au mai participat, pe lângă ministrul Sorin Grindeanu, şi Jim O’Brien, care conduce biroul SUA ce gestionează regimurile de sancţiuni (U.S. Sanctions Coordinator), vicepremierul ucrainean Oleksandr Kubrakov, Magda Kopczynska – director pentru Transportul pe Apă de la Directoratul-General pentru Mobilitate şi Transport, reprezentanţi ai Comisiei Europeane şi ministrul Agriculturii din Republica Moldova, Vladimir Bolea.

Va mai urma o întâlnire undeva în jurul datei de 15 septembrie, la Constanța, a precizat astăzi Grindeanu.

„Noi până atunci ne-am angajat, și-am spus și public lucrul acesta, să mărim numărul de piloți, să ajungem undeva în jur de 60 de piloți pe Canalul Sulina, să accelerăm, atât cât te lasă legea, proiectul legat de navigabilitatea pe Canalul Sulina, într-un final în octombrie, noiembrie, acel proiect european de aproximativ 17 milioane de euro să ducă la navigabilitate 24 de ore din 24. Ăsta este rostul acelui proiect și undeva în octombrie, maxim început de noiembrie, va fi finalizat”, a mai explicat ministrul Transporturilor.

Potrivit Ambasadei SUA, Statele Unite au promis asistenţă financiară vecinilor Ucrainei, pentru a achiziţiona nave precum şalupe pilot şi pentru a facilita transbordarea şi tranzitul transfrontalier al cerealelor din Ucraina.

Sursa: stiri.tvr.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *