Greva în educație continuă. Sindicaliștii au cerut creșterea cu 25% a tuturor salariilor din învățământ

Foto: facebook.com/FSLIRomania

Sindicatele din Educaţie au cerut o creştere a veniturilor cu 25% şi un act normativ prin care să fie stipulat ca şi garanţie că salariul debutantului va fi echivalentul salariului mediu brut pe economie, a anunţat, joi, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, potrivit Agerpres.

„Astăzi le-am înaintat poziţia noastră foarte clară: o creştere a veniturilor cu 25%. Sunt liberi să-şi facă toate calculele necesare şi, bineînţeles, actul normativ prin care să fie stipulat ca şi garanţie că salariul debutantului va fi echivalentul salariului mediu brut pe economie şi va fi luat în calcul pe viitoarea lege unitară de salarizare. Noi am făcut în momentul de faţă o prezentare a poziţiei noastre mai departe. Rămâne să analizeze şi să vină cu un răspuns”, a precizat Nistor, la finalul unei noi runde de dialog iniţiată de Guvern.

El a precizat că pentru debutant trebuie să fie o majorare care să fie acceptabilă până la sfârşitul lunii decembrie, deoarece de la 1 ianuarie ar trebui să intre în vigoare noua lege unitară de salarizare.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu, a arătat, la rândul său, că sindicaliştii vor această creştere a veniturilor cu 25% pentru salariaţii din sistemul de învăţământ, dar şi o „garanţie fermă” că în noua lege a salarizării debutatul va pleca de la salariul mediu brut pe economie şi grila se va construi ţinând cont de tot ceea ce înseamnă grade didactice, vechime, etc.

„Dacă vor veni cu ofertă în legea salarizării ca debutantul să aibă salariul mediu brut şi în rest o să fie creşteri foarte mici, nu va fi de acceptat. Aşteptam de la Guvern să vedem care va fi răspunsul”, a subliniat Hăncescu.

Liderul sindical a adăugat că un debutant va ajunge astfel de la „fabulosul salariu” de 2.500 la 3.000 lei. „Dacă vi se pare o cerere aberantă, eu cred că nu”, a spus el.

În acest context, sindicaliştii au reiterat că greva va continua, iar marţi va fi organizat şi un marş de protest, din Piaţa Victoriei până la Palatul Cotroceni, „la domnul profesor Iohannis”.

„Cred că lucrurile sunt foarte clare şi, ca să fie limpede, protestele continuă, greva continuă şi aşa cum am anunţat, marţi va fi un marş de protest, oamenii vor pleca din Piaţa Victoriei la Palatul Cotroceni, la domnul profesor Iohannis”, a mai spus Simion Hăncescu.

Întrebat ce a transmis ministrul Finanţelor la propunerea sindicaliştilor de majorare cu 25% a veniturilor, fiind cel mai în măsură să spună dacă există resurse pentru acest lucru, liderul FSE Spiru Haret a replicat: „Îl lăsăm să calculeze, la fel şi pe ministrul Muncii. Toată lumea va calcula. Eu cred că vor calcula foarte repede. Dacă vrem să înceteze această acţiune de protest fără precedent, este interesul lor să îşi facă calculele rapid şi să vină cu un răspuns foarte clar în termenul cel mai scurt. Poate vor veni acum cu soluţia respectivă şi poate acel mesaj cu pixurile lăsate de colegii noştri este un mesaj important pe care sper să-l înţeleagă ca atare”.

Nu în ultimul rând, preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale „Alma Mater”, Anton Hadăr, a adăugat că protestul de joi i-a cam lăsat pe guvernanţi „fără replică”. „Am observat pe feţele lor că au conştientizat că e urâtă situaţia şi de aceea aşteptăm să conştientizeze şi în urma calculelor că pe acolo stau lucrurile, pentru că altfel nu vor accepta colegii”, a comentat el.

Potrivit liderilor sindicali, numărul profesorilor care sunt în momentul de faţă în grevă generală se apropie de 200.000.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *