Episodul 7: Saga tramvaielor IMPERIO METROPOLITAN – minge aruncată la marile familii AFER – documente noi

Foto: facebook.com/NicusorDan.ro

Evoluțiile recente legate de efectul Fata Morgana generat de achiziția celor 100 de tramvaie IMPERIO METROPOLITAN de către Primăria Municipiului Bucureşti nu au făcut decât să confirme total cele expuse în episoadele anterioare ale acestei serii de dezvăluiri. Degeaba s-au supărat unii, care ne amenință cu procese.

Problema a ajuns în curtea AFER. A ajuns cumva din nou aici, deoarece de aici a şi plecat problema. O minge grea, aruncată zilele acestea de către beneficiarul contractului de achiziţie. Acea comisie legat de care, producătorul arădean de tramvaie a susținut că ar fi exclusiv vinovată de întârzierea punerii în serviciu a acestor tramvaie noi în folosul bucureștenilor. Adevărul este acela că, așa cum s-a spus şi în episoadele 5 şi 6 ale seriei, noul tip de tramvai furnizat de arădeni a prezentat şi încă prezintă o serie de neconformități tehnice şi juridice constatate tocmai de astă vară, când a dosit la Bucureşti tramvaiul cap de serie. Astfel, presiunea exercitată asupra comisiei de recepție a crescut exponențial. Membrii comisiei nu au cedat, iar tramvaiul nu este încă recepționat. Bravo lor! Un lucru apreciat probabil şi de cei de la DNA, care au intrat pe fir cu un dosar care se anunță a fi unul răsunător. Între timp, Primarul General al Bucureștiului ne-a promis tuturor că primele tramvaie moderne vor circula până la finele lunii noiembrie.

Așa cum s-a scris în episoadele 5 şi 6, o serie de documente emise de AFER şi semnate de membrii marilor familii au oferit posibilitatea producătorului arădean de a forța comisia de recepție să accepte tramvaiul IMPERIO METROPOLITAN ca fiind 100% corespunzător, chiar dacă acesta prezintă alți parametrii tehnici faţă de oferta cu care a fost adjudecată licitația şi chiar dacă documentele de referință, respectiv certificatele de omologare emise de AFER, sunt corespunzătoare unui alt tip de tramvai.

Prezentăm cu această ocazie în exclusivitate un nou document care ne dovedește faptul că saga tramvaielor IMPERIO METROPOLITAN a ajuns la „originile” ei.

În luna aprilie, AFER îi comunica producătorului Arădean faptul că, dacă vor apărea opinii diferite între producătorul şi beneficiarul contractului de achiziție a tramvaielor IMPERIO METROPOLITAN, acesta (adică AFER) își va oferi disponibilitatea în clarificarea acestor probleme. Printr-un document recent intrat în posesia noastră, cei de la Primăria Municipiului Bucureşti îi cer ajutorul AFER-ului. Cu alte cuvinte, oferta generoasă a respectivei disponibilități nu a fost refuzată. Cităm: „Având în vedere că sunteți autoritatea emitentă a certificatelor de omologare pentru tramvaie în baza OMT nr. 290/2000 vă solicităm să ne comunicați dacă certificatele de omologare serie OT nr. 45/2020 şi seria OT nr. 46/2020 sunt valabile, în condiţiile respectării prevederilor din documentul de referința pentru tramvaiul cu lungimea de 36 m, IMPERIO METROPOLITAN 2021 Bucureşti, livrat efectiv achizitorului”.

Întrebarea este tranșantă, iar răspunsul oferit de AFER va constitui cu siguranţă cheia rezolvării întregului impas din saga tramvaielor IMPERIO METROPOLITAN. Toată lumea așteaptă „ruperea pisicii”, credem că inclusiva cei de la DNA.

Astfel, finalizarea întregii probleme legate de achiziția tramvaielor IMPERIO METROPOLITAN de către Primăria Municipiului Bucureşti a ajuns în curtea AFER. Ce vor spune experții în tramvaie din AFER? Vor rezolva problema asumându-și un punct de vedere lămuritor, sau vor arunca din nou mingea în curtea altora?

Am consultat organigrama recentă a AFER pentru a vedea cine din AFER răspunde de problema ridicată de cei de la Primăria Municipiului Bucureşti. Surpriză. Am ajuns chiar doi dintre membrii de seamă ai marilor familii AFER. Le urăm succes. Au acum ocazia să ne dovedească tuturor că tot ce s-a scris despre ei a fost fals? Sau din contră.

Încheiem acest episod cu un simplu exercițiu de imaginație pentru cititori şi poate pentru alte instituții din România. Cine credeți că este membrul de seamă al marilor familii AFER căruia îi place să facă drumuri cu elicopterul la Arad? Probabil, în „interes de serviciu”. Nu vrem să fim răi. Dacă AFER are elicopter de serviciu, tot respectul pentru intuiție din partea noastră. Dacă nu, poate că este vorba despre un serviciu de zbor pus la dispoziţie de alții pentru a „urgenta” remedierea unor probleme. Nu știm. Este clar că elicopterul este mult mai rapid decât trenului şi decât tramvaiul. Vor reveni cu detalii.

Un comentariu pentru “Episodul 7: Saga tramvaielor IMPERIO METROPOLITAN – minge aruncată la marile familii AFER – documente noi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *