Fundația Doina Cornea vrea să înființeze un Memorial al victimelor comunismului

foto: Facebook/fundatia.doinacornea

Fundația Doina Cornea a anunțat duminică intenția de a înființa un Memorial al victimelor comunismului din România care să poarte numele disidentei anticomuniste, la Cluj-Napoca, informează știriletransilvaniei.ro.

Potrivit reprezentanților fundației, Cluj-Napoca este orașul cel mai potrivit pentru activitatea acestui memorial ținând cont de faptul că Doina Cornea și-a petrecut cea mai mare parte a vieții, dar și întreaga ei activitate de opozant al comunismului în acest oraș.

„În momentul în care am început să creionăm acest proiect ne-am dat imediat seama că ar fi profund nedrept să facem acest memorial fără a-i extinde aria de cuprindere. Ar fi nedrept față de toți aceia care au luptat, cu prețul vieții lor, a libertății sau a sănătății lor împotriva regimului totalitar din România”, a transmis fundația.

Din acest motiv, proiectul memorialului a fost structurat în câteva părți componente, fiecare dintre ele aparținând sau fiind gestionate de Fundația Doina Cornea: Casa memorială Doina Cornea, Muzeul de pictură și desen Doina Cornea, Centrul de investigare a crimelor comunismului din România, Muzeul victimelor comunismului din România, Biblioteca Doina Cornea, Editura Fundației Doina Cornea, Casa memorială Iulius Filip.

„Credem că acest memorial va aduce un plus de vizibilitate Clujului și, împreună cu restul caselor memoriale pe care acesta le are sau… ar putea să le aibă, îl va pune pe orbita orașelor care fac eforturi pentru a păstra și valorifica memoria lor. Bineînțeles proiectul nostru este foarte ambițios dar, cu sprijinul autorităților locale, Memorialul Doina Cornea – Memorial al victimelor comunismului din România poate deveni un punct central de atracție turistică, culturală și memorialistică al Clujului”, potrivit Fundației Doina Cornea.

Ce va cuprinde Memorialul victimelor comunismului din România

Casa memorială Doina Cornea

Casa în care și-a petrecut Doina Cornea marea majoritate a anilor de viață, a fost cumpărată de Primăria Cluj Napoca, va fi renovată și pregătită de aceasta pentru a putea deveni casă memorială cu acces public de vizitare. În colaborare cu Fundația Doina Cornea și cu urmașii Doinei Cornea se va amenaja interiorul casei cu mobilierul și obiectele personale astfel încât să poată reproduce cu o cât mai mare exactitate condițiile în care a trăit și creat Doina Cornea.

Casa memorială Doina Cornea se va constitui ca proprietate a Primăriei Municipiului Cluj-Napoca și va fi administrată de aceasta împreună cu Fundația Doina Cornea.

Muzeul de pictură și desen Doina Cornea

Un aspect mai puțin cunoscut din viața Doinei Cornea este partea artistică a acesteia. Doina Cornea a scris poezii, a desenat și a pictat. Tocmai pentru a releva aceste aspecte ale vieții Doinei Cornea, fundația care-i poartă numele dorește să înființeze în cadrul memorialului un muzeu de pictură și desen cu operele acesteia. Acest muzeu va da posibilitatea publicului să cunoască și latura artistică a Doinei Cornea, să-i cunoască opera din acest domeniu.

Centrul de investigare a crimelor comunismului din România

Centrul de investigare a crimelor comunismului din România a fost înființat ca departament al Fundației Doina Cornea. Centrul are ca principal obiectiv identificarea, căutarea și deshumarea victimelor regimului comunist din România și este format dintr-o echipă de arheologi coordonată de istoricii Marius Oprea și Gheorghe Petrov.

Centrul va lucra în strânsă legătură cu Asociația Foștilor Deținuți Politici din Romînia, sub coordonarea Ministerului Public acolo unde va fi necesar, existând dosare penale deschise. Se va urmări acreditarea Centrului de investigare a crimelor comunismului din România ca instituție de cercetare.

Muzeul victimelor comunismului din România

„De multă vreme se discută de înființarea unui muzeu al victimelor comunismului sau al foștilor deținuți politici din România. Din păcate aceste discuții nu au avut, până acum, nicio finalitate. Istoricii Marius Oprea și Gheorghe Petrov sunt singurii istorici specializați în arheologie care, în decursul activității lor au strâns mărturii de la persoane care erau încă în viață și mai cunoșteau în mod direct faptele abominabile și crimele produse începând cu sfârșitul anilor `40. Bineînțeles, aceste mărturii au stat la baza campaniilor de săpături și cercetări arheologice întreprinse pe durata a multor ani și care au dus la scoaterea la lumină, identificarea și înmormântarea creștinească – acolo unde anchetele Parchetului au fost finalizate – a multor victime ale regimului comunist din România. Cu ocazia săpăturilor efectuate de colectivul de arheologi dar și prin donațiile făcute de foști deținuți politici sau de familii ale acestora s-a strâns un număr impresionant de obiecte și fotografii care reflectă regimul de teroare comunistă. Toate acestea și multe altele pe care le vom colecta în acest scop se vor regăsi în muzeu”, a explicat, din partea fundației, Leontin Horațiu Iuhas, fiul Doinei Cornea.

Muzeul victimelor comunismului din România se va constitui ca filială a Muzeului etnografic al Transilvaniei din Cluj.

Biblioteca Doina Cornea – Bibliotecă a luptei împotriva regimurilor totalitare.

Decizia înființării Bibliotecii Doina Cornea a fost luată după inventarierea și fișarea (electronică) a cărților rămase în casa Doinei Cornea și ca urmare a dorinței acesteia ca ele să ajungă într-o bibliotecă – de preferință Biblioteca Centrală Universitară din Cluj.

Biblioteca va cuprinde, în principal, cărți și alte publicații și documente având ca tematică rezistența împotriva regimurilor totalitare atât din România, cât și din țările Europei de Est sau restul lumii.

Biblioteca Doina Cornea se va constitui ca filială a Bibliotecii Centrale Universitare Cluj.

Fondul de carte se va constitui, pe lângă cel inițial al volumelor din biblioteca Doinei Cornea, din donațiile ce vor fi primite de la persoane fizice și juridice.

Prin intermediul unor organizații guvernamentale sau private din țările care au avut în decursul istoriei regimuri totalitare se va încerca obținerea de cărți care să reflecte lupta popoarelor respective împotriva totalitarismului de orice fel. Vor fi contactate în acest scop ambasadele și centrele culturale ale acestor state în România.

Până acum, fondul de început al bibliotecii format din cărțile și manuscrisele existente și cele oferite de donatori și în curs de a fi recepționate depășește cifra de 10.000 volume, plus colecțiile de ziare și reviste.

Editura Fundației Doina Cornea

Editura Fundației Doina Cornea va fi înființată cu scopul publicării lucrărilor Doinei Cornea care nu au văzut încă lumina tiparului sau a republicării celorlalte.

Până acum, cu sprijinul Fundației Doina Cornea, s-au (re)publicat volumele:

– Doina Cornea – „Puterea fragilității” (Editura Humanitas, 2019)

– Cornel Jurju – „Doina Cornea – Dincolo de zid” (Editura Școala Ardeleană, 2020)

De asemenea s-a publicat volumul postum de versuri:

– Doina Cornea – „În căutarea Îngerilor pierduți” (Editura Școala Ardeleană, 2019)

În viitorul apropiat se dorește publicarea următoarelor volume:

– Liana și Episcopul (o redare a discuțiilor purtate de Liana Goța cu Episcopul Florentin în cadrul unor emisiuni televizate).

– Jurnalul Doinei Cornea.

– un catalog al expoziției de pictură și desen Doina Cornea.

– un album de pictură și desen Doina Cornea.

Casa memorială Iulius Filip

„Ca urmare a propunerii domnului Cătălin Bia care a fost într-o relație apropiată cu domnul Iulius Filip am început demersurile pentru transformarea locuinței lui Iulius Filip într-o casă memorială – o casă care să completeze circuitul caselor memoriale din Cluj. Din informațiile strânse până în acest moment rezultă că această ultimă locuință a lui Iulius Filip este în proprietatea Primăriei Cluj, este sigilată dar, după câte se poate vedea prin fereastră, are interiorul intact. Am încercat să luăm legătura cu cei doi copii ai lui Iulius Filip care se află în Statele Unite ale Americii dar, până acum nu am reușit. Singura cale spre ei este Facebook-ul, dar activitatea lor pe această platformă este destul de rară. Iulius Filip este printre foarte puținii muncitori din România care s-au opus pe față comunismului. El a aderat la proteste (inclusiv la unele ale doamnei Doina Cornea), s-a alăturat unor sindicate libere (clandestine) înființate în România sau Polonia (Solidarnosc). Deși presat de Securitate nu s-a dezis de semnătura sa pe una din scrisorile deschise ale doamnei Doina Cornea, așa cum au făcut-o unii intelectuali de marcă. Unul dintre ei pe lângă dezicere a făcut și o plângere penală împotriva acesteia, încercând să-și nege propria-i semnătură. Iulius Filip este un simbol de rezistență muncitorească împotriva comunismului, rezistând tuturor presiunilor Securității (amenințări, bătăi, torturi inimaginabile în anii `80, arest, deportare și domiciliu forțat). Ținând cont de toate acestea credem că este imperios necesară transformarea casei în care Iulius Filip a locuit înainte de-a se îmbolnăvi în casă memorială”, a precizat Leontin Horațiu Iuhas.

Casa memorială Iulius Filip se va constitui ca proprietate a Primăriei Municipiului Cluj-Napoca și va fi administrată de aceasta împreună cu Fundația Doina Cornea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *