Împărțirea funcțiilor publice de către noul Guvern riscă să declanșeze o criză de proporții în sportul românesc

Adrian Crișan a fost validat sâmbătă, prin filiala PNL de la Bistrița, ca propunere la funcția de președinte al Agenției Naționale Anti-Doping, ocupată în prezent de fostul arbitru Cristi Balaj. Dacă schimbarea impusă politic s-ar realiza, ea ar încălca protocolul WADA, iar România ar risca să nu mai fie lăsată să participe la competițiile internaționale și nici să organizeze vreo întrecere, informează Gazeta Sporturilor.


Fitilul a fost aprins sâmbătă, cu o decizie a Partidului Național Liberal care încalcă protocoale internaționale și ar putea avea consecințe majore. E vorba despre schimbarea președintelui Agenției Naționale Anti-Doping. Iese Cristi Balaj, intră Adrian Crișan, conform dorinței PNL. Dar ce implică o asemenea schimbare?

Organizaţiile PNL au formulat propuneri pentru funcţiile de secretari de stat, preşedinţi și vicepreşedinţi de agenţii, iar Biroul Politic Național al PNL a validat sâmbătă 72 de nume. Printre ele, și cel al lui Adrian Crișan – fost sportiv de referință, în tenis de masă, participant de 5 ori la Jocurile Olimpice. Crișan, originar din Bistrița, a fost propunerea organizației județene PNL Bistrița-Năsăud. Și ar urma să-l înlocuiască pe Cristi Balaj în fruntea ANAD foarte repede, în doar câteva zile, însă exclusiv prin ordin semnat de prim-ministrul României.

IMPORTANT: Cei numiți în aceste funcții nu sunt obligați să fie membri de partid. De altfel, nici Balaj nu a fost vreodată implicat în politică (deși a fost susținut de PSD), nici Crișan nu este în acest moment membru oficial al PNL, partidul care vrea să-i dea postul în cauză. Un alt exemplu este Eduard Novak, numit de UDMR ministru al sportului deși nu a făcut niciodată parte din partid

De aici apar însă problemele. Rocada Balaj – Crișan, forțată de o decizie politică, intră în coliziune cu regulamentele internaționale. Și poate provoca un adevărat cutremur în sportul românesc!

În regulamentul Agenției Mondiale Anti-Doping (WADA), semnat de toate țările – evident, și de România, e specificat clar că nu se acceptă imixtiunile politice. De niciun fel.

Citește mai multe pe Gazeta Sporturilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *