Grup de lucru pentru redeschiderea școlilor în siguranță

La nivelul Guvernului, prin vice-premierul Raluca Turcan, a fost constituit un grup de lucru pentru a pregăti școlile și universitățile în vederea începerii activităților educaționale din toamnă. Pentru a aduce elevii, studenții și profesorii în siguranță în sălile de cursuri și cămine este nevoie de un efort comun, al mai multor ministere și instituții ale statului. Ele vor lucra la un plan de redeschidere predictibil și care să ofere răspunsuri la posibilele scenarii de evoluție a virusului COVID-19. La discuții a fost invitată să participe și doamna consilier prezidențial, Ligia Deca.

Ministrul educației, Monica Cristina Anisie, și ministrul sănătății, Dr. Nelu Tataru, vor lucra la un ghid de norme și reguli adaptate la contextul școlilor. Ministerul dezvoltării și Ministerul Finanțelor, cu sprijinul ministrului fondurilor europene, Marcel Ioan Boloș, vor ajuta autoritățile locale să identifice potențialele probleme din școli și le vor sprijini din punct de vedere financiar și tehnic să pregătească unitățile de învățământ pentru începerea anului școlar.

Ministerul educației a alocat deja bani pentru îmbunătățirea condițiilor de igienă în școli, construcția de grupuri sanitare noi în peste 370 de școli, au început licitațiile pentru tablete și s-au încheiat parteneriate pentru folosirea platformelor de predare/învățare online.

Exista susținerea președintelui comisiei de învățământ din Camera Deputaților, dl. Sorin Câmpeanu și sprijinul ministerului justiției pentru a pregăti și cadrul legislativ necesar, astfel în cât, să se elaboreze legi stabile, predictibile, în avantajul sistemului educațional ca întreg. Alături de aparatul de lucru din Guvern și ministere, vor fi demarate în următoarele două săptămâni alte trei întâlniri de lucru cu: (1) asociații ale comunităților locale (2) societatea civilă și (3) experții din cadrul ministerelor implicate.

E nevoie de o evaluare foarte clară a situației din fiecare școală și, împreună, să găsim cele mai bune soluții pentru fiecare comunitate educațională. Va exista un dialog constant cu toți actorii din sistem pentru a susține dreptul copiilor la o educație de calitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *