Toate partidele au furat startul campaniei pentru europarlamentare

Partidele politice au furat startul campaniei pentru alegerile europarlamentare, împânzind ţara cu bannere şi afişe electorale. Motivul invocat a fost că această acţiune a fost demarată pentru campania de strângere de semnături de susţinere a listelor de candidaţi.

Începe campania electorală. Partidele au furat startul campaniei pentru europarlamentare, împânzind ţara cu bannere şi afişe

Sub pretextul promovării campaniei de strângere de semnături de susţinere a candidaţilor, partidele au afişat în toată ţara, la sfârşitul lunii februarie, mii de bannere şi corturi cu mesaje electorale. Acestea au rămas afişate şi după depunerea semnăturilor şi validarea de BEC a listelor de candidatură.

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP) Constantin Mituleţu Buică a declarat, miercuri, că toate partidele care au în spaţiul public, după 26 aprilie, materiale de propagandă neconforme cu campania electorală pentru europarlamentare, vor fi sancţionate.

Apreciați că România este capabilă să vă asigure securitatea?

Da

Nu

Nu știu/Nu răspund

Sunt de acord cu Politica de confidențialitate.

„Utilizarea materialelor de propagandă în campania electorală. Au fost dezbateri cu privire la aceste bannere şi materiale de promovare. Materialele care nu au fost înregistrate, dacă nu au fost înlăturate până pe 26 aprilie până la ora 24, toţi competitorii electorali vor fi sancţionaţi. În data de 27, la nivelul Birourilor Electorale judeţene se vor putea depune sesizări, plângeri cu privire la utilizarea altor materiale, pot fi sesizate şi organele de poliţie. Dacă aceste materiale există, aceste birouri judeţene vor putea să soluţioneze plângerile”, a declarat Constantin Mituleţu Buică, miercuri, într-o conferinţă de presă.

Totodată, acesta a anunţat regulile pentru materialele electorale afişate în spaţiul public pe perioada campaniei dinaintea alegerilor europarlamentare din 26 mai.

„În timpul campaniei sunt permise numai afişele cu dimensiunile prevăzute de legea 334 cu 500/300 şi alte materiale dispuse de primar. Legea 33 are nişte dispoziţii care pot lăsa la o interpretare prin care aceste materiale ar fi legale, dar prin OUG 6/2019 se face referire la modalitatea de finanţare a campaniei electorale, iar legea se aplică corespunzător la alegerile europarlmenatare. Toate materialele tipărite nu pot contraveni regulilor ordinii de drept. În această perioadă a fosttransmis ghidul finanţării campaniei electorale pentru alegeri. Acolo sunt regulile pentru finanţare şi comportamentul pentru mandatarii financiari. Sunt prevăzute limitele contribuţiilor, modalitatea de depunere de sume pentru campanie electroală cât şi modalitatea de raportare după terminarea campaniei, cât şi modalitatea de rambursare a sumelor din campanie, deoarece din 2016 camapaniile sunt limitativ finanţate de stat”, a afirmat preşedintele AEP.

Campania electorală pentru alegerile europarlamentare începe, oficial, pe 27 aprilie, ora 00:00 şi se termină pe 25 mai 2019, ora 7:00.

mediafax.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *