Când va trece România la euro. Anunţul făcut de Guvern

Aderarea României la moneda euro reprezintă un adevărat proiect de ţară pentru succesul căruia este nevoie de sprijinul întregii societăţi, a declarat marţi premierul Viorica Dăncilă.

„Aderarea României la moneda euro este un adevărat proiect de ţară pentru succesul căruia este nevoie de sprijinul întregii societăţi, mediul academic, sindicate, patronate, reprezentanţi ai societăţii civile, partide politice şi instituţii fundamentale ale statului român.

Aş compara adoptarea de către România a monedei unice europene cu alte proiecte care au schimbat decisiv în bine evoluţia societăţii româneşti, mă refere aici la aderarea la Alianţa Nord – Atlantică şi la integrarea în Uniunea Europeană, de aceea am considerat că acest proces trebuie temeinic pregătit cu implicarea întregii societăţi. În calitate de prim ministru, am coordonat lucrările Comisiei naţionale constituite în acest sens, împreună cu preşedintele Academiei Române, Aurel Pop, şi guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, cu implicarea tuturor instituţiilor şi organismelor care contribuie la dezvoltarea societăţii româneşti.

Activitatea intensă a comisiei a avut rezultatele aşteptate, un raport de fundamentare de o înaltă calitate ştiinţifică şi un plan naţional de adoptare a monedei euro ancorat în realitate, astfel încât, prin aplicarea acestuia, România să-şi îndeplinească ţinta asumată de a adopta moneda euro în anul 2024″, a spus Dăncilă, la evenimentul de prezentare a Raportului de fundamentare a Planului naţional de adoptare a monedei euro, desfăşurat la Academia Română.


Premierul a adăugat că, pentru ca aderarea la moneda euro să aducă beneficii românilor, este esenţial să fie pregătită intrarea în etapa premergătoare, respectiv în mecanismul european al ratelor de schimb şi să fie luate măsurile necesare pentru creşterea competitivităţii şi asigurarea unei creşteri economice sustenabile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *