Ministrul Mediului: Până la sfârşitul anului, nu ar mai trebui să existe decât ambalaje din sistemul SGR

Foto: gov.ro

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat luni, la Braşov, cu prilejul inaugurării celui de a-l treilea centru ReturRo, că speră ca, până la sfârşitul anului, în magazinele din România să nu mai fie comercializate decât ambalaje din sistemul de garanţie şi retur (SGR), subliniind că deja prin acesta se colectează zilnic 3 milioane de ambalaje reciclabile.

Ministrul a explicat că băuturile care încă se comercializează în ambalaje ce nu fac parte din sistemul SGR sunt de pe stocuri şi sunt în termenul de garanţie şi vor trebui să dispară, însă „sunt deja sute de milioane de astfel de ambalaje SGR puse pe piaţă, fie în depozitul distribuitorilor, fie deja pe rafturile magazinelor”.

„Până la sfârşitul anului, nu ar mai trebui să existe decât ambalaje SGR, la fel cum şi, în natură – nu ştiu dacă până la sfârşitul acestui an, dar până la sfârşitul anului viitor, mă aştept să nu mai văd acele câmpuri pline de pet-uri, de ambalaje pline de băuturi. (…) Când vorbim de acest centru ReturRo, discutăm de locuri de muncă verzi nou înfiinţate, de investiţii de milioane de euro în această locaţie şi, mai important, discutăm de o traiectorie pe care ne-am asumat-o şi care este în parametri. În sistemul SGR au fost colectate în decembrie 30.000 de ambalaje, în ianuarie 2 milioane, în februarie în jur de 20 de milioane şi iată că, în martie, discutăm de o creştere exponenţială – aproape 80 de milioane de pet-uri, doze de aluminiu şi sticle. (…) Am reuşit să spargem bariera de 3 milioane de ambalaje colectate pe zi”, a anunţat ministrul Mediului.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *