Rata anuală a inflației a scăzut în luna iulie la 9,4%

Inflaţia a scăzut sub pragul psihologic de 10%, semn că preţurile continuă să se tempereze. Astăzi Institutul Naţional de Statistică a anunţat că inflaţia în luna iulie a acestui an a ajuns al 9,4%. 

Cele mai mari majorări, în perioada iulie 2023 – iulie 2022, au fost înregistrate la mărfurile alimentare. Vorbim aici de o creştere de peste 16 procente, în vreme ce prețurile mărfurilor nealimentare s-au scumpit cu 4,25%, iar serviciilor au preţuri mai mari cu mai bine de 11 procente.

Zahărul este în continuare alimentul care înregistrează cele mai mari creşteri de preţ. Pentru un kilogram plătim cu peste 51 de procente faţă de aceaşi perioadă a anului trecut. Cartofii sunt pe locul 2, în cazul lor preţul a crescut cu peste 36 de procente. Şi ouăle sunt în topul scumpirilor. În categoria serviciilor, biletele de avion conduc topul scumpirilor. Acestea au un preţ cu aproape 45 de procente mai mare, iar dintre mărfurile nealimentare, energia termică s-a scumpit cu aproape 24 de procente. În perioada iulie 2023 – iulie 2022 cea mai mare scădere de preţuri a fost înregistrată la uleiul comestibil, 13,84%.

Este cea mai mică inflaţie din ultimul an şi jumătate. În februarie 2022 indicele preţurilor de consum a fost 8,5%, iar apoi a sărit de 10. Prognoza Băncii Naţională pentru finalul acestui an arată că rata inflaţiei va ajunge la 7,5%.

Sursa: stiri.tvr.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *