Grindeanu: În timpul guvernărilor de dreapta, deficitul a ajuns la un record istoric

Sorin Grindeanu (PSD), ministrul Transporturilor, a susținut că am ajuns să avem probleme cu bugetul țării din cauza fostelor guvernări de dreapta, iar acum e nevoie de „consolidare fiscală”, altfel vom avea de suferit inclusiv prin ratarea unor fonduri europene atât de necesare investițiilor publice.

Într-o postare pe Facebook, liderul social-democrat explică de ce „este nevoie acum de consolidare fiscală”. Grindeanu afirmă că 60% din banii împrumutați astăzi de România merg pentru plata sau refinanțarea datoriilor din urmă, mai ales a „datoriilor imense” contractate de fostele guvernări de dreapta.
„În ultima luna de guvernare PSD – din 2018- deficitul bugetar al României era de 2,8% din PIB, sub 3% cât este regula bugetară stabilită de UE. În 2 luni de guvernare de dreapta deficitul bugetar a crescut cu 60%, o gaură de peste 15 miliarde lei provocată bugetului de guvernarea de atunci. Dezastrul a continuat, iar în 2020 deficitul a ajuns la un record de 9,2% din PIB și s-a menținut la un nivel record în UE și în anul 2021: 7,1% din PIB”, a scris ministrul.

Sorin Grindeanu a mai afirmat că în timpul fostelor guvernări PNL, mai precis în anul 2020, deficitul bugetar a ajuns la recordul istoric de 100 miliarde lei. Spre comparație, a continuat acesta, în ultima lună de guvernare PSD, octombrie 2019, deficitul era de 29 de miliarde de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *