Din 2026, rovinieta ar putea creşte cu aproape 40% pentru autoturisme

Dezbateri încinse la Ministerul Transporturilor, pe tema noilor roviniete Proiectul de Lege pentru noul sistem de taxare, act normativ pe care Guvernul îl va transmite Parlamentului pentru aprobare, termenul din PNRR pentru modificarea legislației fiind luna iunie 2023.

Din 2026, taxa de drum ar putea creşte între 40 și 500% pentru mașini și camioane, potrivit unei în timp ce la camioane majorarea ar fi de aproximativ șase ori.

Intenţia Ministerului este ca, pe lângă rovinieta calculată în funcţie de perioada de timp – şi care se va aplica autovehiculelor sub 3,5 tone – să se introducă şi taxe de drum calculată în funcţie de distanţa parcursă şi de poluare. Practic, TollRO se va achita în funcție de distanța parcursă și norma de poluare, în prezent fiind calculată în funcție de perioadă. Noul sistem de taxare pentru autoturisme și camioane este jalon în PNRR conform principiului „poluatorul plătește”, iar finanțarea europeană pentru construirea autostrăzilor (A1, A3, A7 și A8) este condiționată de respectarea jalonului.

Șeful venituri din cadrul CNAIR Lucian Calmoș a precizat că pentru vehicule de transport marfă mai mari de 3,5 tone jumătate, tarifarea se va produce în funcție de distanța parcursă și, nu în ultimul rând, pentru toate tipurile de tarifare va exista o diferențiere în funcție de clasa de poluare.

Pe de altă parte, transportatorii de mărfuri amenință cu proteste dacă propunerile de cost se mențin și solicită autorităților să construiască autostrăzi înainte de a pune noi taxe. Vasile Ștefănescu este președintele Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România a explicat că România are 1000 de kilometri de autostradă, dar nu cap-coadă. „Noi avem 1000 de kilometri de autostradă care sunt 150, 200, 30, 40, 50, adunați, într-adevăr, ne dă 1000. Iar dumneavoastră, pentru această mie de kilometri, v-ați asumat că începând cu anul 2026 vom plăti aceste taxe aberante pe rovinietă. V-ați gândit de unde vom plăti acești bani?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *