Dolarul urcă la 5,06 lei. Ce înseamnă pentru români faptul că moneda SUA a atins un maxim istoric

Vineri, dolarul a marcat încă o zi de apreciere în fața leului, după ce joi cursul monedei SUA depășise pragul de 5 lei. De la începutul anului, dolarul a câștigat circa 15% față de leu, în vreme ce euro s-a plimbat în jurul valorii de 4,94 lei.

Dolarul se apreciază pentru că există o cerere mare de dolari, scrie Banca Mondială pe blog. Perspectivele economice pentru majoritatea economiilor indică o încetinire majoră, iar Zona Euro se pregătește să intre în recesiune. De asemenea, războiul din Ucraina a indus un risc geopolitic masiv și volatilitate ridicată pe piețele financiare.

Mai mult, inflația ridicată din America a făcut ca FED (sistemul băncilor centrale americane) să crească agresiv dobânzile, scumpind moneda americană.

Toate acestea determină o fugă a investitorilor spre siguranță, aceștia ieșind de pe piețele europene și optând pentru activele din SUA, care, evident, necesită dolari pentru cumpărare.

De notat că piețele mizează în continuare pe creșteri ale dobânzilor FED.

Citeşte întreaga ştire aici: Dolarul urcă la 5,06 lei / Principalele efecte ale cresterii USD / Ce înseamnă pentru români faptul că moneda SUA a atins un maxim istoric

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *