2 august, Ziua Naţională şi Ziua Europeană de comemorarea Holocaustului împotriva romilor

2 august a devenit zi națională de comemorare a Holocaustului împotriva romilor – Samudaripen, în 2020, potrivit tvr.ro.

Potrivit legii promulgate anul trecut, „termenul Samudaripen, provine din limba romani şi are înţelesul de „ucidere în masă”. Tot astăzi, Europa marchează Ziua europeană de comemorare a victimelor Holocaustului împotriva romilor, pentru omagierea celor 500.000 de romi, care au fost ucişi în Europa de regimul nazist, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Agenția Națională pentru Romi organizează astăzi, între orele 09:30 – 10:30, la Memorialul Victimelor Holocaustului din București (aflat la intersecția străzilor Anghel Saligny, Mihai Vodă, Ion Brezoianu și Lipscani), o ceremonie de comemorare a romilor victime ale Holocaustului. Ceremonia va fi urmată de o depunere de coroane de flori.

La eveniment participă reprezentanți ai Guvernului României, ai Administrației Prezidențiale, ai Parlamentului României, precum și ai corpului diplomatic reprezentat la București.

Prin rezoluţia din 15 aprilie 2015 a Parlamentului European, ziua de 2 August a fost instituită ca „Zi europeană de comemorare a Holocaustului împotriva romilor”. În România, prin Legea nr. 124/2020, această zi a fost declarată „Ziua naţională de comemorare a Holocaustului împotriva romilor”.

detalii pe tvr.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *