A murit cântărețul de muzică folk Victor Socaciu

Foto: ziaristii.com

În ziua de 27 decembrie 2021, a încetat din viaţă cantautorul Victor Socaciu, potrivit anunţului făcut de Marina Almăşan, fosta soţie a artistului.

Victor Socaciu, muzician, compozitor, realizator şi producător de emisiuni de televiziune, unul dintre cei mai apreciaţi folkişti, s-a născut la 14 ianuarie 1953, la Braşov. A absolvit Liceul de Matematică-Fizică nr. 1 din Braşov, iar în 1969 a urmat cursurile de chitară clasică la Şcoala Populară de Artă din Braşov, la clasa prof. Teodor Martinescu.

În 1978 a absolvit Facultatea de Electromecanică din Universitatea Braşov, cu diplomă de inginer. A fost, de asemenea, absolvent al Institutului Social-Democrat ”Ovidiu Şincai” – masterat în ”Management în politică” (2007).

A debutat pe scenă în anul 1970, cu trupa rock Zodiac, în cadrul căreia era chitarist şi solist vocal. Atracţia sa faţă de muzica folk a început în anul 1972, când, conform propriilor mărturisiri, l-a auzit cântând la radio pe Mircea Florian, potrivit site-ului www.victorsocaciu.com. Începând din 1973 a activat în cadrul Cenaclului ”Dacia Felix” din Centrul Universitar Braşov, iar primele sale cântece folk (”Trenul”, ”Ţinta”, ”Între bine şi rău”, ”Sub scutul amurgului”) s-au bucurat de un real succes în mediul studenţesc.

În 1975, Victor Socaciu debutează la radio cu piesa ”Nălucile amintirilor”, iar în anul următor are loc debutul TV cu piesa ”Oltule”. A fost membru al Cenaclului ”Flacăra” din 1976 până în în 1982, apoi membru al Cenaclului ”Serbările Scânteii Tineretului” (1983-1985).

Victor Socaciu a fost producător, de-a lungul timpului, al unor festivaluri de gen precum Festivalul Naţional – Concurs de muzică folk ”Om bun” (din 1991), Festivalul Naţional – Concurs ”Cântecul de dragoste” (în parteneriat cu Ministerul Culturii şi Cultelor, Televiziunea Română şi Radio România Actualităţi), Festivalul ”Country music”, al altor numeroase evenimente cultural-artistice, precum şi iniţiator şi producător al proiectului ”Romanian Golden Art”, în colaborare cu MAE, destinat mediilor artistice din Comunitatea Europeană, după cum se arată pe site-urile www.victorsocaciu.com şi www.cdep.ro.

Realizator şi producător de emisiuni de televiziune, în perioada 1991-2004, Victor Socaciu semnează genericele mai multor emisiuni de radio şi televiziune printre care: ”Omul chitară”, ”Oameni de zăpadă”, ”Ceaiul de la ora 5”, ”Insomniile Corinei”, ”Cazuri şi necazuri în dragoste”, ”Vânare de vânt”, ”Arca Marinei”, ”Personalul de Costineşti”, ”Bun de tipar”, ”Tunelul timpului”, ”Mulţumesc”, ”Ora fără catalog”, ”Ne vedem la TVR”, ”E ora ta”.

Colaborează totodată cu teatre din Bucureşti şi din ţară, semnând muzica spectacolelor ”Tinereţe fără bătrâneţe” de Eduard Covali (Teatrul Dramatic Braşov) şi ”Caii liberi” (Teatrul Dramatic Târgu Mureş), precum şi coloana sonoră a spectacolului de muzică şi poezie ”Muntele dragostei” (alături de Leopoldina Bălănuţă, la Teatrul ”Ion Creangă” – Bucureşti, 1987-1989).

A îndeplinit funcţia de membru supleant în Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune (2002-2006) şi de membru în Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune (2007-2010), potrivit site-ului www.cdep.ro.

A fost membru, din anul 2002, al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România. Potrivit www.victorsocaciu.com, a semnat peste 300 de cântece declarate la UCMR-ADA (Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România – Asociaţia Drepturilor de Autor).

Din bogata sa discografie menţionăm: ”Roata” (1981), ”Căruţa cu flori” (1982), ”Drumuri paralele” (cu Angela Ciochină, 1985), ”Viaţa, iubirea cea dintâi” (1987), ”Colindul mâinilor truditoare” (1989), ”Mi-e dor să mai merg la un ceai” (1994), ”Ceasul iubirii” (1995), ”Cântecele ceaiului de la ora 5” (1997). În 2003, la împlinirea a 30 de ani de activitate artistică, şi-a lansat albumul ”Best of – 30”, care cuprinde 16 dintre cele mai frumoase cântece compuse de Victor Socaciu de-a lungul anilor.


Citeşte întreaga ştire aici: A încetat din viaţă cantautorul Victor Socaciu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *