Vaccinarea împotriva COVID-19 cu doza 3 începe astăzi

România începe de astăzi vaccinarea cu a treia doză de vaccin anti-COVID. Pentru aşa numită doză booster va fi folosit numai ser de tip ARN messager.

România începe de astazi vaccinarea cu a treia doza de vaccin anti-COVID, moment marcat de o acţiune organizată la Institutul „Matei Balş” din Capitală. Acolo, cadrele medicale aflate în prima linie în lupta contra maladiei primesc cea de-a treia doză de vaccin anti- Covid. Prima persoană vaccinată a fost chiar managerul unităţii spitaliceşti, doctorul Cătălin Apostolescu. Un loc ales simbolic pentru că Institutul„Matei Balş” din Capitală este unitatea care a preluat şi tratat primul pacient din România confirmat cu SARS COV 2, în februarie 2020.

Reprezentanţii autorităţilor sunt printre primii care se vaccinează. Ca să dea un exemplu, Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății, a primit a treia doză de vaccin la Spitalul Militar.

„De astăzi, toţi cei care s-au vaccinat cu schemă completă cu cele două doze şi au trecut cel puţin şase luni de la ultima doză pot cere vaccinarea cu cea de-a treia doză. Recomand tuturor şi îndemn pe toată lumea… Sunt peste un 1.100.000 de cetăţeni români – personal medical, dar nu numai – care se încadrează în această categorie şi care se pot vaccina cu cea de-a treia doză de vaccin”, a spus Cseke Attila.

El a susţinut că, până marţi dimineaţă, aproximativ 12.000 de persoane s-au programat pe platforma dedicată imunizării anti-COVID-19 pentru cea de-a treia doză. La final toți vor primi o adeverință de vaccinare în care vor fi menționate toate cele trei doze.


Se poate imuniza cu doză booster oricine dorește cu îndeplinirea a două condiții: să aibă schemă completă de vaccinare și să fi trecut mai mult de 6 luni de la doza de rapel.

Şi coordonatorul campaniei de vaccinare, doctorul Valeriu Gheorghiţă, este implicat în procesul de vaccinare. De altfel, acesta a mai participat activ în acest proces la începutul campaniei de vaccinare în România, când a administrat personal doze de vaccin unor cadre medicale.

Vicepremierul Kelemen Hunor s-au imunizat, marţi, la Spitalul Militar Central „Carol Davila”, cu cea de-a treia doză de vaccin anti-COVID-19, potrivit Agerpres.

Doza a treia este recomandată persoanelor cu vârsta peste 65 de ani, persoanelor cu boli cronice, personalului medical, personalului din asistenţă socială şi altor categorii vulnerabile.

O vor putea primi chiar şi cei care au trecut prin boală, deşi iniţial, oficialii spuneau că vor fi excluşi cei care au avut COVID.

Se folosesc doar vacinurile de la Pfizer sau Moderna, indiferent care a fost schema inițială de imunizare. Ne referim la cei care au imunizarea făcută cu serul Astrazeneca.

Pentru cei vaccinați cu Johnson&Johnson nu este necesară acum încă o doză, în condiţiile în care vaccinarea cu acest produs a început de abia pe 4 mai.

Programarea pentru doza trei poate fi făcută pe platforma oficială sau prin call-center, dar cei interesaţi pot merge şi direct la centrele de vaccinare.

Decizia de administare a celei de a treia doze a venit după ce numărul infectărilor a crescut în rândul persoanelor imunizate complet de mai mult de jumătate de an. Datele arată că schemele actuale de vaccinare au o eficienţă de aproximativ 80% pentru tulpina Delta, iar doza suplimentară ar creşte eficiența la 95%.

Şeful comitetului de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, spune că riscul de infecție la cei vaccinați cu trei doze este de cel puțin 10 ori mai redus faţă de cei care au schema cu două doze, iar riscul de spitalizare și de a face o formă severă este de aproximativ 20 de ori mai mic.

Sursa: stiri.tvr.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *