Danemarca introduce „pașaportul” COVID-19

Danemarca a lansat marți o schemă de „pașaport” COVID-19″, care va permite afacerilor neesențiale să se redeschidă clienților. În prezent, există trei opțiuni de a obține pașaportul: aplicația MinSundhed; site-ul web de sănătate publică sundhed.dk sau; dacă anumite persoane sunt exceptate de la utilizarea serviciilor publice digitale, un pașaport fizic trimis prin poștă.

Potrivit transilvaniareporter.ro, acest „Coronapas” este disponibil pentru persoanele care au fost fie complet vaccinate, fie au fost testate pozitiv pentru COVID-19 cu două până la 12 săptămâni anterior sau sunt testate negativ în ultimele 72 de ore.

În prezent, pașaportul permite oamenilor să aibă acces în anumite sectoare de activitate – inclusiv coafoare, saloane de înfrumusețare și școli de șoferi – cu scopul de a redeschide treptat economia până la sfârșitul lunii mai. Acesta va fi extins pentru a include terase, care urmează să se redeschidă pe 21 aprilie, și restaurante, muzee, teatre și cinematografe începând cu 6 mai. Țara este programată să fie redeschisă în totalitate pe 21 mai, când guvernul estimează că va încheia perioada de vaccinare pentru persoanele cu vârsta de peste 50 de ani.

Afacerile care permit clienților accesul fără „coronapas” valabil vor fi amendate cu 400 EUR și până la 6.000 EUR pentru abateri repetate, în timp ce clienții vor primi o amendă de 330 EUR, a avertizat Ministerul Justiției.

Unii comercianți cu amănuntul sunt nemulțumiți de măsura coercitivă, scrie Euronews.

“Este o responsabilitate nerezonabilă să impui (acest control) unui mic comerciant. Ar fi fost mult mai bine dacă, de exemplu, poliția ar fi efectuat vizite de inspecție, precum inspectorii de trenuri”, a spus Jakob Brandt, șeful federației SMVdanmark pentru întreprinderile mici și mijlocii, într-un interviu cu cotidianul Politiken.

„Bărbații în negru” – care protestează în mod regulat împotriva restricțiilor impuse pentru a reduce răspândirea virusului mortal – au anunțat pentru sâmbătă un protest împotriva „coronapas” și a programului de testare în masă.

„Pașaportul Corona, supravegherea în masă și înregistrarea datelor danezilor sunt dovada unei societăți bazate pe neîncredere în cetățeni”, a spus grupul într-o postare pe Facebook.

Danemarca este una dintre primele țări din Europa care a implementat un astfel de sistem și guvernul a declarat că ar trebui să rămână în vigoare până când întreaga populație adultă va avea acces la vaccin, ceea ce ar trebui să se întâmple înainte de sfârșitul verii.

Cu toate acestea, nu poate fi folosit pentru călătorii, deși guvernul speră că în cele din urmă va fi folosit în acest fel. Comisia Europeană lucrează la lansarea unui „certificat verde” digital pentru a călători din nou liber în UE.

Aproximativ 7% din cei 5,8 milioane de locuitori ai Danemarcei au fost complet vaccinați și un total de 13,3% au primit cel puțin o doză.

Procesul de vaccinare în Danemarca a încetinit în ultimele săptămâni, după ce această țară a suspendat utilizarea serului dezvoltat de AstraZeneca din cauza îngrijorărilor legate de evenimente rare, dar grave, de cheaguri de sânge la persoanele vaccinate. Utilizarea vaccinului rămâne suspendată până la evaluarea ulterioară a efectelor sale secundare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *