Ziua a devenit mai scurtă de 24 de ore

Pământul se mișcă mai repede decât a făcut-o vreodată în ultimii 50 de ani, au descoperit oamenii de știință, iar experții cred că 2021 va fi cel mai scurt an din ultimele decenii, potrivit bbc.com.

În anul 2020, Pământul s-a învârtit mai rapid cu 1,4602 milisecunde. O zi este timpul aproximativ necesar pentru ca Pământul să facă o rotire completă, potrivit stiri.tvr.ro.
De-a lungul secolelor, oamenii au împărțit acest timp în ore, minute și secunde – și au creat moduri din ce în ce mai precise de măsurare a timpului. Dar, deoarece pământul se învârte în prezent puțin mai repede, ziua medie de 24 de ore din 2021 este de așteptat să fie de 0,05 milisecunde mai scurtă decât de obicei. Nu este foarte clar de ce planeta se învârte mai repede, dar rotația este afectată de o serie de factori, inclusiv încălzirea globală, prin topirea ghețarilor și a zăpezilor de pe vârful munților, ceea a a dus ușoare modificări ale formei Pământului.
Cercetătorii care țin socoteala timpului, au dezbătut o temă importantă: dacă să șteargă sau nu o secundă din calculul lor, pentru ca timpul să reintre în concordanță cu mișcarea de rotație a Pământului.

detalii pe stiri.tvr.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *