Digi24.ro: Este posibil ca diaspora să nu poată vota fizic la alegerile din decembrie

Din cauza pandemiei de Covid-19 care înregistrează un nou val de infectări în Europa, unde se află cele mai mari comunități de români din afara României, este posibil să nu poată fi organizate secții de votare pentru alegerile parlamentare din decembrie.

Din acest motiv, Guvernul va încuraja și va recomanda votul prin corespondență.

Surse guvernamentale au declarat pentru Digi24.ro că autoritățile de la București au cerut lămuriri de la guvernele țărilor europene unde se află cei mai mulți români, în legătură cu posibilitatea organizării de secții de votare. Cele mai multe nu au oferit niciun răspuns, iar altele au sugerat folosirea votului prin corespondență ca alternativă, având în vedere restricționarea adunărilor publice și a contactului între mai multe persoane. Legea pentru organizarea scrutinului electoral din decembrie, la care românii își vor alege reprezentanții din Parlament, a fost modificată în comisiile de specialitate, urmând să intre la vot final în plenul Camerei Deputaților.

Printre modificări se numără prelungirea perioadei de vot până la ora 23.59, însă doar pentru cei care la ora 21:00 se află în secție sau la coadă, în afara secției.

De asemenea, un amendament depus de grupul parlamentar al PNL ar putea face dificil votul în străinătate, acolo unde, din cauza efectelor pandemiei COVID-19, ar putea fi închise unele secții de votare. Legea modificată prevede că acolo unde sunt astfel de situații, nu se mai organizează alte secții de votare.

digi24.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *