Premierul Ungariei avertizează

În abordarea epidemiei de coronavirus, ar trebui să pornim de la înţelepciunea populară potrivit căreia: să sperăm că va fi bine, dar să ne pregătim pentru ce poate fi mai rău – a declarat premierul ungar, Viktor Orbán, în emisiunea „Bună dimineaţa, Ungaria!”, a postului ungar public de radio Kossuth.

Premierul a afirmat că şi-ar dori ca viaţa oamenilor să revină la normal, dar deocamdată nu îndrăzneşte să le spună să se relaxeze, ci recomandă menţinerea restricţiilor. Şeful Guvernului de la Budapesta a spus că „ştie că a fi acasă cu doi-trei copiii (…) şi a face şcoală la distanţă este efectiv un jihad”, potrivit rador.ro.
Pe de altă parte, dacă în Austria relaxarea anumitor restricţii va avea succes, numărul infectărilor nu va creşte, iar sistemul medical din Ungaria este pregătit, vom putea să ne gândim la acest lucru şi la noi – a adăugat prim-ministrul, care a menţionat că, din punctul de vedere al maghiarilor, Austria este privită drept un laborator. “Să ne bucurăm că, în sfârşit, o dată în viaţă, nu noi suntem şoarecii de laborator” – a spus Orbán. Mai devreme sau mai târziu va fi inevitabil ca în Budapesta – unde se află 60% dintre persoanele infectate, iar dacă este să privim şi judeţul Pesta, chiar 80% – să fie introduse nişte reguli speciale – a precizat de asemenea şeful Guvernului de la Budapesta.
În capitală este logic să fie alte măsuri decât într-o localitate mică, motiv pentru care săptămâna viitoare ar trebui să ne gândim la o diferenţiere între aşezări – a explicat Orbán. Experienţa zilelor de Paşte a arătat că regulile de utilizare a locurilor publice pe care le-au propus autorităţile locale funcţionează bine; primarii au fost la înălţimea situaţiei – a menţionat premierul. Şi la sfârşitul acestei săptămâni se aşteaptă vreme bună, “pericolul creşterii contactelor sociale” va exista din nou, astfel că autorităţile locale pot impune noi restricţii – a precizat Viktor Orbán.

detalii pe stiripesurse.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *