Ce spune ministrul Sănătății despre vârful pandemiei

În situația în care România va ajunge la 4.000 de cazuri de coronavirus, atât cât poate tratat sistemul medical de la noi, cazurile mai ușoare vor fi tratate la domiciliu, a anunțat ministrul Sănătății, Victor Costache, într-un interviu pentru Digi24.

Principalele declarații făcute de ministrul Sănătății, în interviul acordat Digi24:

Putem trata în spitale peste 4.000 de pacienți. Peste 4.000 de cazuri, formele mai ușoare vor fi tratate acasă. Prioritar este să fim cu un pas înaintea bolii. Sper să avem încă o mie de ventilatoare, de săptămâna viitoare.

Astăzi avem o veste bună, a ajuns primul transfer din Turcia, materialele vor fi rapid distribuite către spitale. Nu este o boală foarte complicată, dar necesită foarte multe resurse logistice, foarte multe medicamente și materiale sanitare.

În București avem în jur de 1.700 de paturi libere.

Se încearcă (exportul), le mulțumim colegilor de la poliție și Poliția de Frontieră. Avem o piață rarefiată și am stopat aceasta speculă prin ordinul de ministru. Sunt semnalate zilnic tentative.
Scenariul este greu de anticipat, autoritățile au luat măsuri foarte stricte, este contraproductiv acest influx de călători din Europa care se întoarce. Este din ce în ce mai greu să călătorești in momentul de față, sunt măsuri foarte bune, luate din timp.
Din cele 277 de cazuri, multe sunt cazuri de import și mulți sunt contacți imediați ai cazurilor de import.
(Când vă aștepați să fie numărul maxim de cazuri?) Cred că vom putea răspunde cam într-o săptămână, 10 zile la această întrebare. Este foarte important să analizăm evoluţia în zilele care urmează, ca să facem o predicţie în acest sens. Sunt măsuri pre-spital, toate aceste măsuri de limitare socială, pentru a reduce numărul de îmbolnăviri şi, în paralel, întărim spitalele pentru a creşte capacitatea de primiri pentru pacienţii cu COVID-19.

La undeva peste 4.000 de îmbolnăviri ne așteptăm să păstrăm pacientii cu forme ușoare acasă. Toți acești pacienți sunt deja strânși într-o bază de date prospectivă, sunt trecute (alte afectiuni) este important să știm toate datele medicale și să știm ce tratament primesc. În Timișoara este un anumit tratament, în București sunt două scheme. Specialiștii vorbesc pentru a uniformiza aceste practici.

Toate vârstele sunt afectate, nu este cineva la adăpost de acest virus. S-a întâmplat și în Europa, și în China. Toate vârstele sunt afectate de COVID-19. Toți cei care sunt simptomatici (trebuie să poarte mască), dar trebuie să evităm circulația. Se vor da dispoziții suplimentare în zilele care urmează dar nu vreau să întru în detalii. Măștile cu trei pliuri trebuie schimbate odată la câteva ore.
(Spațiile de carantină?) E o luptă contracronometru, în fiecare zi se identifică hoteluri suplimentare. După ce se închid, vor funcționa ca spații de carantină. Nu sunt rechiziționate.

„Săpămâna viitoare se va pune la dispoziție un tel verde digital, bazat pe inteligență artificială”
Procedura izolării se va disemina mai bine la nivel național. Săpămâna viitoare se va pune un la dispoziție tel verde digital, bazat pe inteligență artificială, care va răspunde întrebărilor din online.

Creștem capacitatea la DSP-uri, în ultimele săptămâni s-a dublat numărul de angajați de la DSP-uri. Nu au fost modernizate foarte mult în ultimii ani. Am luat măsuri când am preluat mandatul.

Se încurajează capactatea locală și industria română, Oltchim – vom autoriza câteva mii de kilograme de biocide.

detalii pe digi24.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *