Aeroportul Henri Coandă încasează taxe uriașe. Aproape 100 milioane de euro, taxă de securitate din buzunarul pasagerilor, în 2019

Compania Națională Aeroporturi Bucuresti, păstorită de Alexandru George Ivan, locotenentul fostului ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc încasează sute de milioane de euro din taxe uriașe.

Mai exact, fiecare pasager care trece prin aeroportul Henri Coandă plătește 6 euro taxă de securitate degeaba. Pasagerii au inclusă această taxă în biletul de avion. Conform datelor din Uniunea Europeană taxa de securitate este de circa 2 euro/pasager.

În decembrie 2019, ecopolitic.ro publica un material cu titlul, „Aeroportul Otopeni aproape 15 milioane de pasageri în 2019 după o creștere de 6,8% la nouă luni”.

Aeroportul Henri-Coanda (Otopeni), cel mai mare aeroport din tara, a fost tranzitat in primele noua luni ale anului de 11,2 milioane de pasageri, în crestere cu 6,8% fata de perioada similara a anului trecut arata datele ACI Europe, care reprezinta peste 500 de aeroporturi din 45 de tari din Europa, conform zf.ro.

Conform aceleiași surse, terminalul a avut anul trecut peste 13,8 milioane de pasageri, astfel ca daca cresterea se va mentine la nivelul intregului an, traficul de pe aeroportul Otopeni se va situa in jurul a 14,5milioane de oameni.

Ecopolitic.ro

Pe site-ul CNAB sunt publice tarifele aeroportuare, un calcul simplu arată că Aeroportul Henri Coandă, condus de Alexandru George Ivan a încasat peste 100 milioane de euro numai din taxa de securitate. Mai jos aveți tarifele aeroportuare, taxe incluse in prețul biletului de avion,

Tarif de aterizare 7 euro/tona

Tarif de staţionare 0,15 euro/tona/ora

Tarif de iluminare 2 euro/tona

Tarif îmbarcare pasageri 14 euro/pasager, trafic international

2 euro/pasager, trafic intern

Tarif Securitate 7 euro/pasager

Tarif asistare persoane cu mobilitate redusa 0,32 euro/pasager

Începând cu data de 01.04.2019, tariful de securitate aeroportuară aplicabil este de 6,00 euro/pasager îmbarcat

Sursa: www.cnab.ro

Foto: Inquam FOTO

Un comentariu pentru “Aeroportul Henri Coandă încasează taxe uriașe. Aproape 100 milioane de euro, taxă de securitate din buzunarul pasagerilor, în 2019

  1. Domnule Stefan Etves, nu stiu daca taxa de securitate aeroportuara de pe Otopeni poate fi considerata mare sau mica, dar stiu sigur ca sunteti intr-o eroare majora, data de lipsa de documentare, care nu ar trebui sa se intample in cazul unui jurnalist. Calculele dumneavoastra simpliste sunt total eronate, datorita faptului ca aceasta taxa de securitate aeroportuara, ca si toate celelalte taxe si tarife percepute de un aeroport si care sunt calculate pe pasager, se aplica doar pentru pasagerii imbarcati nu pentru numarul total de pasageri la care dvs. faceti referire („…buzunarul fiecărui pasager, in anul 2019”). Este si foarte logic sa se aplice doar pentru pasagerii imbarcati, pentru ca cei debarcati au platit aceasta taxa pe aeroportul de unde au plecat). Deci, daca luam in considerare 14,5 milioane pasageri pentru 2019, aproximativ 50% din aceasta proportie sunt pasageri imbarcati, deci 7.25 mil pax. x 7 euro = 50.75 mil./euro. Deci nicidecum Aeroportul nu avea cum sa incaseze din aceasta taxa 100 mil. euro in 2019, ci eventual maxim jumatate din aceasta suma. Puteti studia tarifele aeroportuare pentru aeroporturile din Romania si conditiile comerciale afiliate acestora studiind AIP (Aeronautical International Publication) Romania pe portalul de net http://www.aisro.ro. Deci, data viitoare cand mai scrieti un articol, incercati o documentare mai riguroasa nu numai o simpla inmultire…si gata articolul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *