Ministrul Transporturilor Lucian Bode aruncă în aer cea mai așteptată autostradă din România

Ministrul Transporturilor și Ministerul Fondurilor Europene neagă blocarea proiectului Sibiu-Pitești, după ce Răzvan Cuc a susținut că fondurile UE pentru autostradă au fost suspendate. Mai mult, ministrul Transporturilor, Lucian Bode anunță că proiectul Autostrăzii Sibiu-Pitești nici măcar nu a fost aprobat de Comisia Europeană.

Ministrul Transporturilor Lucian Bode a negat, într-o postare pe Facebook, blocarea proiectului autostrăzii Sibiu – Pitești, despre care fostul ministru Răzvan Cuc a susținut că nu ar mai beneficia de finanțare din partea UE.

„Cei care fac afirmații ar trebui să știe că proiectul SIBIU – PITEȘTI nu este blocat! Comisia Europeană a solicitat României, în data de 23 decembrie 2019, o serie de clarificări privind impactul autostrăzii SIBIU-PITESTI asupra mediului, pe traseul acesteia. Comisia Europeană nu a transmis nicio scrisoare de suspendare. Documentul transmis de Comisie se numeste scrisoare de observații. Potrivit regulamentelor europene, CE are la dispoziție 3 luni pentrut adoptarea unei decizii de aprobare de la momentul transmiterii. În cazul în care se solicită informații suplimentare, se suspendă curgerea acestui termen de 3 luni până la primirea răspunsului din partea României”, a scris ministrul Lucian Bode pe Facebook, potrivit Mediafax.

„Ce uită cei care aruncă petarde în spațiul public este că acordul de mediu, parte a acestui proiect, a fost publicat și transmis către Bruxelles de Guvernul care era atunci la Palatul Victoria, în speță guvernul PSD. Mai exact, de colegii de partid ai domnului Cuc, miniștrii Șova și Plumb. Lor ar trebui să le adreseze întrebări cu privire la ceea ce au transmis la Bruxelles!

Nu e nicio problemă, ne-am obișnuit să deblocăm ce a rămas de la PSD. În ultimele două săptămâni, la nivelul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor au avut loc mai multe întâlniri de lucru cu autoritățile implicate, pentru a se răspunde cu celeritate la clarificările solicitate. Chiar luni, 13.01.2020 va avea loc o întâlnire cu toți factorii implicați – Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Ministerul Mediului, Ministerul Fondurilor Europene, Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate, Agenția Națională de Protecția Mediului precum și experții Jaspers.

În condițiile în care protejarea mediului este una din prioritățile cheie ale CE, aceste clarificări fac parte din procesul normal de evaluare al oricărui proiect major de infrastructură. Aceste cerințe nu sunt doar pentru proiectele din România, ci și pentru proiectele depuse de către alte state.

Transmiterea proiectului către CE urmărește asigurarea finanțării din fonduri externe nerambursabile, din punct de vedere fizic proiectul mergând înainte pe fiecare tronson în funcție de faza de evoluție (lot 1 – contract semnat, lot 2-3 documentație tehnică, lot 4-5 licitație).

PS: că să rămână scris și să înțeleagă și cei care cred că știu, dar eu sunt sigur că nu știu: pentru a fi suspendată finanțarea acestui proiect major de infrastructură, acesta ar fi trebuit să fie aprobat de către CE, lucru care nu s-a întâmplat până acum!”, a mai scris ministrul Bode.

detalii pe hotnews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *