Turcia a început război împotriva Siriei

Trupele turce și insurgenții sirieni susținuți de Ankara au luat cu asalt mai multe zone controlate de milițiile kurde siriene, inițiind astfel faza terestră a operațiunii în nordul Siriei, acțiune ce ar putea transforma războiul civil sirian, relatează Mediafax citând Reuters.

„Forțele armate turce și Armata Națională Siriană au lansat o operațiune terestră la est de fluviul Eufrat, în cadrul operațiunii Izvorul Păcii”, a transmis Ministerul Apărării de la Ankara, în cursul nopții de joi spre vineri, după o zi în care forțele turce au bombardat zone din nordul Siriei.

Potrivit presei turce, trupele au pătruns în Siria prin patru puncte, în apropierea orașelor Tel Abyad și Ras al Ain.

Turcia a lansat, miercuri, o ofensivă militară în nordul Siriei, operațiunea având ca ținte, potrivit lui Erdogan, miliţiile kurde ce controlează zona. În această primă zi a ofensivei, forțele armate turce au efectuat „lovituri aeriene” în regiunea Ras al-Ain de la graniță, cel puțin 11 oameni, dintre care 8 civili, fiind uciși, potrivit unui ONG.

Comunitatea internaţională a reacţionat imediat: NATO a cerut Turciei să dea dovadă de „reținere”, UE a cerut stoparea ofensivei și a amenințat cu întreruperea finanțărilor, în timp ce președintele american Donald Trump a afirmat că ofensiva turcă din Siria este „o idee proastă”. Totodată, joi a fost anunțată o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU.

hotnews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *