Klaus Iohannis și Ludovic Orban artizanii unei victorii politice istorice

Președintele României Klaus Iohannis și președintele Partidului Național Liberal Ludovic Orban au reușit probabil cea mai importanta victorie politică din ultimii 30 de ani prin succesul repurtat astăzi de moțiunea de cenzură care a condus la demolarea guvernului PSD condus de Viorica Dăncilă.

Deși la succesul de astazi au contribuit și alți lideri politici, Președintele României și cel al PNL au condus atacul în mod decisiv, transparent și netranzacționist, care a asigurat victoria în fața unui PSD nerestructurat, nefrecventabil și izolat pe plan european, inclusiv de familia politică din care face parte.

Dan Barna, Eugen Tomac, Victor Ponta și Kelemen Hunor vor juca zilele acestea meciul carierelor lor. Vor participa la construirea unui guvern stabil și sănătos care să așeze România pe locul pe care îl merită în Europa și în lume, care să îndrepte greșelile ultimilor ani care ne-au costat scăderea prestigiului internațional, haos instituțional și social sau vor încerca să tranzacționeze și să ducă in derizoriu participarea lor la victoria parlamentară de astăzi.

Electoratul din ziua de astăzi a devenit rafinat și nu uită pozițiile ambigue ale acestora de până în apropierea moțiunii de cenzură, deci acțiunile pe care le vor intreprinde la negocierile de formare ale noului guvern vor fi capitale pentru acești lideri, de acestea depinzând dacă odată cu caderea guvernului PSD vor mai avea un viitor în politica mare sau se vor zbate la periferia vieții sociale.

Aceste zile vor arăta dacă Barna a depășit adolescența politică în care a stat pe margine și a criticat sau se transformă într-un lider politic real și asumat cu resursă umană și ideologie pregătită să guverneze țara în mod real. Sau va aluneca pe panta politicianismului și populismului care va duce la dispariția curentului politic pe care îl promovează, neclar incă dogmatic și ideologic.

Eugen Tomac s-a remarcat printr-o poziție de susținere a moțiunii de cenzură fară mari rezerve, dar deasemenea este examenul vieții sale politice în care va arâta dacă este întradevăr un lider de dreapta matur sau o umbră a creatorului său politic.

Victor Ponta a lăsat să se înțeleagă in perioada post Dragnea că și-ar dori o împăcare cu formațiunea pe care a părăsit-o în urmă cu câțiva ani pentru a vira la 180 de grade și a dat lovitura prin convingerea lui Călin Popescu Tăriceanu de la guvernare și pierderea majorității guvernamentale. Acesta, a lăsat să se ințeleagă în spațiul public o lungă perioadă de timp că ar fi făcut din PRO România un partid de centru compatibil cu eșicherul de dreapta amintind în permanență de Uniunea Social-Liberală pe care a condus-o împreună cu Crin Antonescu. zile care urmează vor arăta dacă intențiile sale din ultimele luni sunt în slujba electoratului român sau va urmări doar revenirea sa în sânul social democraților pe care a încercat doar să-i decapiteze pentru a prelua partidul.

Liderul UDMR Kelemen Hunor are șansa de a se stabiliza doctrinar odată pentru totdeauna. În dreapta, formațiunea sa făcând parte din familia popularilor europeni, sau cum bate vîntul și micile avantaje.

Toți cei patru dau zilele acestea examenul de maturitate pentru care vor primi ștampila pe care o merită: oameni de stat sau oportuniști.

Partidul Social Democrat deși a pierdut guvernarea, a câștigat șansa să se restructureze din toate punctele de vedere și să facă trecerea de la feudalism prin renunțarea la baronetul obedient și limitat la viața contemporană cu mentalități europene și democratice cu lideri instruiți și bine ancorați la instituțiile moderne euroatlantice. Depinde doar de membrii acestui partid dacă vor duce PSD în anonimat prin păstrarea semidocților și a celor cu probleme cu legea în rândurile organizației sau vor promova oameni noi, educați și cu o conduită ireproșabilă.

Electoratul va privi extrem de critic viteza cu care noii guvernanți și clasa politică în general vor recupera nivelul de democrație necesar existenței noastre în sânul Uniunii Europene prin revenirea la Constituție și la regulile și legislația europeană, independența justiției și eliminarea posibilelor presiuni asupra acesteia prin desființarea instituților care pot ridica suspiciuni de genul Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție. În același ritm vor fi urmărite soluțiile economice și situația bugetului pe anul în curs și cel pentru anul 2020 luîndu-se in calcul atât mediul de afaceri cât și aparatul de stat care ține în funcțiune instituțiile primordiale: Economie, Finanțe, Educație, Sănătate, Apărare, Siguranță, Ordine, Securitate, Infrastructură, etc.

La finalul zilei de azi atât Klaus Iohannis cât și Ludovic Orban au obținut un avantaj clar pentru următoarele confruntări electorale fiind liderii cei mai vizibili și mai bine poziționați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *