Alertă națională din cauza țânțarilor

Gelse - mosquito Credit: McPhoto/face to face

România se confruntă cu o invazie a ţânţarilor. Oamenii spun că autoritățile nu au făcut nimic și că au început prea târziu stârpirea acestora.

Primăria Capitalei a avut contract pentru combaterea țânțarilor, pentru perioada septembrie 2017- februarie 2019, cu firma Coral Impex. Înainte de expirarea contractului, în iulie 2018, prin HCHMB 464/2018 a fost delegat serviciul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Deratizare, Dezinsecție și Dezinfecție București. În septembrie 2018, ADI Deratizare, Dezinsecție și Dezinfecție București a delegat contractul pentru prestarea serviciului Companiei Municipale Eco Igienizare București.
”Vă comunicăm că înca din luna ianuarie 2019 a fost semnat contractul de delegare a serviciului de salubrizare – activitățile de dezinsecție, deratizare, dezinfecție între Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Deratizare, Dezinsecție, Dezinfecție București și Compania Municipală Eco Igienizare, conform Legii 51/2006 (art 28). Contractul de delegare are la baza studiul de oportunitate aprobat de CGMB din care a reieșit clar faptul că prestarea acestui serviciu de către Compania Municipală Eco Igienizare este mai eficientă”, se arată într-un răspuns transmis de Primăria Capitalei la solicitarea HotNews.ro.
Contractul între Compania Municipală Eco Igienizare și municipalitatea a fost semnat însă abia pe 14 iunie 2019. De ce?
”Pentru a putea fi semnat Contractul de servicii era necesar ca bugetul propriu al Municipiului București să fie aprobat de către Consiliul General al Municipiului București. Reamintim că, urmare a aprobării cu întârziere a bugetului de stat, bugetul propriu al Municpiului București a fost aprobat în data de 23.04.2019. În plus, Compania Eco Igienizare a trebuit să parcurgă toate etapele legale cu privire la întocmirea documentațiilor necesare obținerii autorizațiilor, dar și cu privire la achiziția de echipamente și substanțe pentru prestarea în condiții optime a serviciului de dezinsecție”, au răspuns reprezentanții Primăriei Capitalei.
Astfel, până pe 14 iunie nu au fost aplicate tratamente specifice. Reprezentanții Primăriei Capitalei spun că Centrul de Protecție a Plantelor a desfășurat în București 5 tratamente de prevenire și combatere boli și dăunători la plante, iar insecticidele folosite acționează și asupra țânțarilor și căpușelor.
Bugetul alocat pentru combaterea tantarilor în 2019 este de 9.681.814,80 lei, potrivit HCGMB nr. 251/2019 prin care a fost aprobat Programul Unitar de Acțiune pentru anul 2019.

Suma este alocată pentru 14 tratamente.
HotNews.ro a comparat tarifele plătite de municipalitate pentru combaterea țânțarilor către Compania Municipală versus tarifele plătite către operatorul privat – Coral Impex – până în februarie 2019. Tarifele plătite către compania municipală sunt mai mici.

hotnews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *