Iohannis: Eugen Nicolicea, Oana Florea şi Liviu Tit Brăiloiu nu dețin experiența necesară

Preşedintele Klaus Iohannis i-a trimis trei scrisori premierului Viorica Dăncilă, câte una pentru fiecare propunere de ministru remaniat, şeful statului consideră că Eugen Nicolicea, Oana Florea şi Liviu Tit Brăiloiu „nu dețin experiența necesară gestionării domeniului complex” al justiţiei, al fondurilor europene, respectiv al relației cu românii de pretutindeni.

Administraţia Prezidenţială a publicat miercuri scrisorile prin care preşedintele Klaus Iohannis a respins propunerile de remaniere guvernamentală avansate de premierul Viorica Dăncilă.
În fapt, este vorba de un text cadru, în care preşedintele a înlocuit doar numele celor vizaţi, în rest, formularea, motivarea respingerii fiind identice.
„Față de documentația transmisă, analizând îndeplinirea condițiilor legale, precum și a criteriilor referitoare la corespunderea pentru funcție a candidatului propus, statuate prin jurisprudența instanței constituționale, apreciez că persoana propusă nu deține experiența necesară gestionării domeniului complex al relației cu românii de pretutindeni”, se arată în scrisorile semnate de Klaus Iohannis.

În text, preşedintele mai cere ca premierul să vină cu alte propuneri, care să respecte nu numai condiţiile legii, ci şi condiţiile de moralitate şi reputaţie neştirbită.

„Prin urmare, în conformitate cu dispozițiile art. 85 alin. (2) din Constituție și ținând seama de jurisprudența Curții Constituționale urmează să înaintați o altă propunere pentru funcția de ministru pentru românii de pretutindeni care, pe lângă respectarea condițiilor prevăzute de lege, în mod necesar, ar trebui să răspundă și cerințelor referitoare la pregătirea generală, pregătirea în specialitatea domeniului, experiența în materie, instruirea și aptitudinile pentru funcția în domeniu, reputația neștirbită și moralitatea”, a scris preşedintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *