Singura țară unde există o statuie a Reginei Maria

Marea Britanie este singura țară din lume unde există o statuie a Reginei Maria, de peste doi metri. Statuia a fost dezvelită în luna decembrie, este în Ashford, oraşul unde viitoarea suverană a României s-a născut în 1875.

Realizată din bronz şi având o înălţime de 2,2 metri, statuia a fost realizată de sculptorul Valentin Duicu, absolvent al Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti, ca urmare a câştigării unui concursul organizat, în luna iulie, de Institutul Cultural Român, conform adevarul.ro Statuia este amplasată în mijlocul unui nou centru civic, în proximitatea zonei istorice şi a Parcului Victoria, care poartă numele bunicii paterne a Reginei Maria. „De obicei caut să fiu şi atras de personaj, atunci când mă implic în realizarea unei lucrări, ca să-l simt, ca un actor care intră în pielea celui pe care-l va interpreta. Am procedat la fel şi în cazul acestei statui. Ştim cu toţii cine este Regina Maria, dar pentru lucrarea mea m-am documentat şi mai mult. M-au impresionat cuvintele sale din jurnal, în care spunea că mantia (la care s-a lucrat doi ani) este foarte frumoasă şi i se potriveşte perfect, dar, ca şi coroana, este foarte grea. Însă, scria Regina Maria, «pentru poporul meu, care mă ştie dârză şi ambiţioasă, le voi purta, pentru că nu vreau să-l dezamăgesc»”, explica sculptorul Valentin Duicu.

Ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache, a fost prezent la acest moment simbolic pentru relaţiile româno-britanice şi pentru istoria României. „Faptul că astăzi la Ashford am inaugurat această statuie arată, într-un fel sau altul, că între ţările noastre există o relaţie care trece dincolo de colaborarea actuală şi care are o tradiţie şi faptul că ne amintim de această tradiţie este foarte important. O naţiune nu poate supravieţui fără istorie, fără trecut, fără simboluri. Iar Regina Maria este din ce în ce mai valorizată ca un simbol naţional de devotament faţă de naţiunea română, de preocupare, de efort, de sacrificiu personal“, menţiona Dan Mihalache.

Detalii pe adevarul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *