Începe taxarea companiilor din domeniul energiei electrice și gazelor naturale. Vezi cât vor fi obligate să plătească

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) începe taxarea celor care dețin o licență în domeniul energiei electrice și/sau al gazelor naturale.

Până pe data de 20 februarie, toți cei care dețin licențe trebuie să raporteze către ANRE o estimare a cifrei de afaceri realizată în 2018 din activități în domeniul energiei, potrivit metodologiei de calcul publicate, marți seara, de ANRE, sub formă de proiect, conform hotnews.ro. Oricine deține o licență în domeniul energiei electrice și/sau al gazelor naturale va fi obligat să plătească o taxă de 2%.
Dacă nu respectă termenul, taxa de 2% se va aplica asupra întregii afaceri. De exemplu, dacă o firmă are activitate în furnizarea de energie, dar și în producerea de biscuiți, și nu transmite datele cerute până pe 20 februarie, va trebui să plătească 2% pe toate afacerile sale, așa cum sunt raportate la Ministerul Finanțelor.
Plata se va face în termen de 20 de zile de la data emiterii facturilor în conturile ANRE.
Precizăm că metodologia ANRE vizează modul în care va fi calculată taxa de 2% impusă de Guvernul Dăncilă prin celebra ordonanță 114/2018, aprobată fără niciun fel de dezbatere și pe neașteptate înainte de sărbătorile de iarnă. Și până acum titularii licențelor acordate de ANRE plăteau o taxă, însă aceasta era de 0,1% sau 0,2% din cifra de afaceri, în funcție de activitate. Acum, potrivit OUG 114/2018 și metodologiei, ar urma să plătească o taxă de 10 până la 20 de ori mai mare, după caz, toți cei cu afaceri în domeniul energiei electrice și al gazelor naturale.
Pentru afacerile cu energie termică şi în domeniul energiei termice produsă în sistem centralizat se plătește doar 0,1% din cifra de afaceri realizată în anul 2018. Practic, companii ca ELCEN sau RADET vor plăti doar 0,1% pentru componenta de energie termică. Însă ELCEN produce și energie electrică, iar pentru această afacere va plăti 2%.
Detalii pe hotnews.ro

foto: profit.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *