Video! Emisiunea Drumurile Noastre B1 TV – Începe privatizarea TAROM pe bucăți. Răspunsul operatorului aerian

Ministerul Transporturilor încearcă să resusciteze operatorul aerian de stat. TAROM are datorii față de Compania Națională Aeroporturi București de peste 50 milioane de euro. TAROM a garantat stingerea datoriei pe care o are față de CNAB cu activele din patrimoniu.

Între timp, oficialii din Transporturi pregătesc privatizarea operatorului aerian, prin crearea unei noi entități, TAROM Tehnic. În cadrul emisiunii Drumurile Noastre – B1 TV, oficialii TAROM au confirmat negocierile pentru formarea companiei TAROM Tehnic. Paralel cu noua companie TAROM Tehnic, oficialii operatorului aerian așteaptă ajutorul financiar de circa 80 milioane de euro, acordat de către Comisia Europeană, mare parte din bani ajung în conturile CNAB.

Am transmis cinci întrebări companiei TAROM legat de ajutorul de stat, starea aeronavelor, divizarea departamenului tehnic și acționariatul TAROM Tehnic. Șefii TAROM țin la secret valoarea chiriei pe care trebuie să o plătească Aeroportului Henri Coandă.

Atașăm solicitarea și răspunsurile TAROM

„Stimate domnule Etveș,

In conformitate cu prevederile legale, compania TAROM, operand pe o piata concurentiala, nu are obligatia legala sa divulge informatii care pot afecta mediul concurential sau care tin de strategia sa comerciale, totusi, in limitele accesului la informatiile care pot tine de spatiul public si din dorinta de a avea transparenta maxima in relatiile cu presa, va rugam sa primiti mai jos raspunsurile noastre in baza intrebarilor adresate.

1.Este adevărat că până la sfârșitul acestei luni va intra în conturi suma aferentă ajutorului de stat? Dacă da, cum este utilizat acest ajutor de stat?

Conform procedurilor facute publice de catre AGA TAROM, se cunoaste faptul ca am solicitat un ajutor de restructurare. Pana la momentul transmiterii deciziei din partea Comisiei Europene catre autoritatile statului roman si, respectiv, informarea TAROM referitor la aceasta decizie, nu avem ce informatii noi sa transmitei presei. Va asiguram insa ca odata ce vom cunoaste rezultatele, informatia va deveni publica.

2.Ce face TAROM privind siguranța zborului cu atâtea avioane defecte și care sunt măsurile pe care le va lua în următoarea perioadă dpdv al direcției tehnice?

Compania TAROM opereaza in acest moment toate aeronavele sale in conformitate cu planul de mentenanta aprobat de catre producatori acestora si standardele de siguranță naționale, europene sau internaționale. Aeronavele care nu efectueaza zboruri in acest moment sunt fie in activitati de control, fie in activitati de mentenanta conform sloturilor de disponibilitate ale furnizorilor de componente sau de mentenanta, autorizati. In vederea sustinerii siguranței zborurilor, TAROM are obligația de a executa toate lucrările de întreținere a aeronavelor în conformitate cu cerințele producătorilor si normelor existente.

3.Cum și când se va ,,rupe” divizia tehnică de TAROM, cum vor fi afectați mecanicii TAROM și cum vor fi plătiți la noua entitate?

Cu privire la Direcția Tehnică, TAROM dorește să eficientizeze activitățile de întreținere și reparații a aeronavelor în cadrul TAROM, inclusiv prin externalizarea acestor activități către o societate care să acționeze în piață ca operator independent. Separarea activităților de mentenanță de activitatea de transport aerian va permite ca fiecare dintre activități să fie administrată ca activitate principală în fiecare unitate organizată ca centru de profit.
In conformitate cu decizia AGA a TAROM, compania a solicitat planul si procedurile de divizare in relatie cu divizia tehnica. Dupa aprobarea planului care prevede in sine actiuni si calendar de implementare vom fi in masura sa putem comunica alte informatii asigurandu-va ca TAROM va comunica clar și deschis cu totii angajații, autoritatile si partenerii sai comerciali, despre procesul de divizare.

4.Dacă TAROM va fi noul proprietar al SC TAROM TEHNIC SA, când va vinde 51% din acțiuni și cui?

In executia planului de divizare aflat inca in procedura de aprobare exista si variante referitoare la structura de actionariat in cadrul TAROM TEHNIC, acesta nefiind inca aprobat, nu putem specula care dintre scenariile de lucru va fi implementat si nici care sunt potentialii actionari sau structura de participare.

5.CNAB a cerut chirie TAROM pentru terenul pe care este construit hangarul? Dacă da, care este valoarea chiriei și pe ce?

Relatiile comerciale dintre CNAB si TAROM sunt supuse prevederilor legale care guverneaza contractele si activitatile comerciale dintre firme, conform statutului lor si regulilor de piata. Contractele, valorile si procedurile comerciale dintre cele doua entitati nu fac obiectul informarilor de pres.”

Invitați

  • Narcis Pascu – lider de sindicat Tarom 
  • Cătălin Dancu – membru CA Tarom 
  • Marius Popescu – specialist aviație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *