Video! Emisiunea Drumurile Noastre B1 TV – S-a dat alarma în ASF – Există vreo îngrijorare din partea ASF că Euroins vinde astăzi asigurări în România?

Falimentul Euroins a provocat în România efecte profunde și un scandal la nivelul societății românești care s-a propagat la cel mai mare nivel al clasei politice.
Euroins este a patra companie de asigurări care intră în insolvență în ultimii opt ani și al treilea lider de piață care se confruntă cu falimentul după o decizie a Autorității de Supraveghere Financiară, după Astra în 2015 și Carpatica în 2016. Compania City Insurance a intrat și ea în insolvență în 2021, iar acum se adaugă și Euroins. Valabilitatea polițelor RCA Euroins a expirat în data de 7 Decembrie, sute de mii de români sunt afectați. La 9 luni de la ridicarea autorizației de funcționare de către ASF, Euroins Bulgaria a început să vândă asigurări non-RCA în România.

Am transmis în urma cu câteva zile un set de câte 5 intrebari către ASF și alte 5 întrebări către compania Euroins:

Întrebări către ASF

  1. De ce ASF a refuzat să răspundă la adresele transmise în vara anului trecut de către transportatori (COTAR) când aceștia au solicitat să li se comunice concret dacă Euroins mai îndeplinește sau nu criteriile legale de solvabilitate și lichiditate?
  2. Ați aflat cine din ASF a comunicat neoficial conducerii Euroins că urmează a i se ridica autorizația de funcționare, iar compania de asigurări a înstrăinat active în valoare de 1,58 miliarde de lei în data de 14 și 15 februarie 2023, în timp ce ASF se afla în control la Euroins, iar abia după ce au fost scoși banii de societatea Euroins, o lună mai târziu (17.03.2023), ASF i-a retras autorizația?
  3. Există vreo îngrijorare din partea ASF că Euroins vinde astăzi asigurări în România? Dacă da, ce măsuri a luat?
  4. În perioada 03.02.2023-28.02.2023, Autoritatea de Supraveghere Financiară a desfășurat un control inopinat la societatea Euroins ce a avut ca tematică verificarea fluxului zilnic de operațiuni de încasări și plăți derulate prin toate conturile de societate, precum și a tuturor plasamentelor investiționale din perioada 31.01.2023-28.02.2023, iar rezultatele echipei de control au descris dezastrul financiar al companiei care nu îndeplinea nici pe departe criteriile de solvabilitate și lichiditate. Euroins nu îndeplinise planul de măsuri și ar fi trebuit să i se suspende licența de funcționare. De ce consiliul ASF nu a ținut cont de propunerile echipei de control privind ridicarea licenței de funcționare a firmei Euroins în toamna anului 2022?
  5. A existat o întâlnire la Guvern în vara anului 2022 dintre conducerea Euroins și conducerea ASF? Dacă da, care a fost scopul acelei întâlniri la Guvernul României?

Întrebări către Euroins

  1. La 9 luni de la ridicarea autorizației de funcționare de către ASF, Euroins îl consideră în continuare pe președintele ASF – Nicu Marcu ca fiind “un om profesionist și echilibrat “?
  2. Euroins a acuzat în repetate rânduri o preluare ostilă a companiei de asigurări de către niște persoane din cadrul ASF. Care sunt în opinia dvs. persoanele responsabile din ASF pentru falimentul firmei Euroins?
  3. Care era valoarea zilnică aproximativă a încasărilor din RCA din România în ultimele 6 luni de funcționare a companiei Euroins?
  4. De ce Euroins a avut în ultimul an de funcționare popriri pe conturi în fiecare lună?
  5. Care era procentul de bani care erau transferați în bănci din afara României de către Euroins din vânzarea de polițe de asigurare pe teritoriul României?

Sunteți curioși să aflați ce răspunsuri am primit?

Culisele mafiei din asigurările RCA. Am recomandat procurorilor DNA și DIICOT să își pregătească un creion și un carnețel pentru a-și lua notițe! Am prezentat informații importante pentru dosarele penale aflate în instrumentare.

Invitați

  • Bogdan Petre, membru al Asociației pentru Studii și Prognoze Economico-Sociale (ASPES)
  • Radu Soviani – jurnalist – skype
  • Adrian Dumitrache – jurnalist profit.ro – telefon
  • Eduard Trandafir – specialist daune morale RCA – telefon

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *