Scrisoare deschisă a unor europarlamentari prin care se solicită îndepărtarea statuii lui Octavian Goga din Parcul Central „Ștefan cel Mare”, Chisinău

Pubilicația israeliană „Jerusalem Post” din 21 noiembrie 2023, semnalează inițiativa unui grup de europarlamentari care și-au exprimat într-o scrisoare deschisă îngrijorarea profundă față de menținerea monumentelor dedicate unor personalități antisemite pe teritoriul Republicii Moldova.

Documentul se referă în mod concret la statuia lui Octavian Goga situată pe Aleea Clasicilor din Parcul Central „Ștefan cel Mare” din Chișinău.

Deși Octavian Goga este cunoscut publicului românesc, dar și în Republica Moldova, mai ales drept poet, nuvelist și ziarist, semnatarii Scrisorii Deschise îi reproșează activitatea politică în calitate de lider al unui partid fascist și antisemit, respectiv Partidul Național Creștin. Respectiva formațiune politică se identifica, de altfel, inclusiv prin afișarea zvasticii, simbol folosit frecvent de către partidele de extremă dreapta în perioada interbelică.

Partidul condus de Octavian Goga este considerat responsabil de încurajarea și desfășurarea directă de violențe împotriva comunității evreiești, precum și pentru inițierea și adoptarea unor legi care au determinat pierderea cetățeniei române de către circa o treime dintre evreii din România acelor vremuri.

Semnatarii îndeamnă decidenții politici de la Chișinău să întreprindă măsuri rapide pentru rectificarea situației, subliniind importanța alinierii țării la valorile europene și ale protejării drepturilor minorităților.

Problema nu este nouă, a mai fost semnalată, inclusiv în luna aprilie 2023, de către Centrul Simon Wiesenthal, care a solicitat Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, înlăturarea a două monumente dedicate memoriei unor „colaboratori antisemiți fanatici ai nazismului”, dar și unor evenimente care au dus la asasinarea în masă a evreilor. Centrul Wiesenthal a făcut referire expresă la același bust al lui Octavian Goga din Parcul Central „Ștefan cel Mare”, Chișinău.

În ocazii anterioare, Dr. Efraim Zuroff, istoric și Director al Centrului Wiesenthal pentru Afaceri Est Europene, a sugerat că Republica Moldova ar trebui să urmeze exemplul autorităților din România, care au înlăturat un bust al aceluiași Octavian Goga din motive similare.

Este cel mai probabil că reprezentantul Centrului Wiesenthal s-a referit la statuia lui Octavian Goga din Iași. În iulie 2021, autoritățile locale au amplasat pe monument o plăcuță cu inscripția ”Din păcate, activitatea sa politică este una regretabilă pentru istoria României întrucât a fost militant fascist și antisemit”. Anterior, Alexandru Muraru, reprezentantul Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei, avertizase autoritățile locale despre problemele pe care le ridica statuia lui Goga și a solicitat asigurări că bustul fie va fi îndepărtat, ”fie va fi menționată vizibil și foarte amănunțit activitatea antisemită și persecutorie” a acestuia.