Guvernatorul BN – Ratele la credite nu vor scădea prea curând

Guvernatorul Băncii Naționale Mugur Isărescu spune că o reducere a dobânzilor se va produce doar atunci când inflația va scădea suficient de mult.

Ratele la credite nu vor scădea prea curând – este mesajul transmis ieri de guvernatorul Băncii Naționale. Mugur Isărescu spune că o reducere a dobânzilor se va produce doar atunci când inflația va scădea suficient de mult. Potrivit acestuia, puseul inflaționist va reveni la începutul anului viitor, din cauza creșterii prețurilor la energie, România fiind deja pe un nedorit loc 2 în Uniunea Europeană la indicatorul inflație.

„Eram pe locul 7-8, dacă nu mă înșel, în lunile de vară, și acum am ajuns pe locul 2 ca inflație. Singura țară care are o variație anuală mai mare decât noi este Ungaria. Desigur, apare întrebarea: de ce acest lucru, de ce această deteriorare comparativă? Păi, principalul factor este ceea ce caracterizează România comparativ cu celelalte țări, și anume, un deficit fiscal mai mare, o poziție fiscal-bugetară mult mai vulnerabilă. Și încă nu au intrat în efect, ca să zic așa, impactul nu a apărut încă, al măsurilor pentru a reduce acest deficit bugetar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *