Exproprieri de aproape 1 milion de euro pentru modernizarea Valu lui Traian – Port Constanța. CFR SA a primit cinci oferte pentru modernizare liniei

Foto: facebook.com/cfrinfrastructura

Guvernul aprobă exproprieri în valoare de 4,2 milioane lei pentru 141 imobile unde se va realiza modernizarea Valu lui Traian – Port Constanța, etapele 1 și 2. Săptămâna trecută, CFR SA a primit cinci oferte pentru realizarea lucrărilor.

Potrivit notei de fundamentare, rețeaua feroviară din portul Constanța asigură circulația unor volume mari de mărfuri între România și Europa de Est. Portul Constanța este un important nod de transport al Coridorului TRACECA, cu legături directe sau indirecte cu Ucraina, Rusia și țările asiatice, fapt pentru care modernizarea Valu lui Traian e cât se poate de importantă. Fiecare zonă portuară are acces direct la sistemul feroviar, asigurând un transport de marfă sigur și eficient.

Lungimea totală a liniilor ferate din port este de aproximativ 300 km, din care C.N.C.F. ”C.F.R.”- S.A. administrează aproximativ 180 km. Infrastructura feroviară a portului cuprinde 322 de linii în proprietatea publică a statului român administrate C.N.C.F. ”C.F.R.”- S.A. și 45 de linii private conectate la rețeaua publică.

Lipsa lucrărilor de întreținere și înlocuire a elementelor de infrastructură uzate în timp util a condus la deteriorarea infrastructurii feroviare din port, care a determinat limitarea vitezei și/sau dezafectarea liniilor. La nivelul anului 2018, aproximativ 25% din liniile din port sunt închise, iar aproximativ 27% au limitare de viteză. Infrastructura feroviară a portului existent nu îndeplinește cerințele de interoperabilitate stabilite de regulamentele și directivele europene.

Cinci oferte primite pentru lucrări

Zilele trecute, CFR SA a primit cinci oferte la procedura de licitație deschisă pentru achiziţia serviciilor de proiectare și execuție lucrări de modernizare în stația Valu lui Traian, etapa I a programului de modernizare a infrastructurii feroviare din Portul Constanța, investiție finanțată din fonduri nerambursabile CEF.

Pentru proiectarea și execuția lucrărilor de modernizare a infrastructurii din stația Valu lui Traian (Etapa I) au depus oferte 5 operatori economici:

  • Asocierea RAIL WORKS
  • Asocierea BAWI SRL (fostă Wiebe) – SWIETELSKY CF
  • PORR CONSTRUCT SRL
  • STRABAG Vasútépítő Kft.
  • TEMIRZHOL ZHONDEU LIMITED LIABILITY PARTNERSHIP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *