Gilda Lazăr – Codul Fiscal ar fi trebui să fie Biblia fiscalităţii

Codul Fiscal a suferit 554 de amendamente în opt ani, având ca rezultat final scăderea veniturilor în PIB cu 0,5%, iar în prezent sunt 108 pagini de modificări care vor fi aduse Codului Fiscal, apărute pe surse, pentru care Guvernul intenţionează să îşi asume răspunderea fără dezbateri reale, a declarat vineri Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs şi Comunicare JTI, cu prilejul lansării The Tax Institute, primul think tank de fiscalitate din România.

„Codul Fiscal este acel document elaborat de Ministerul Finanţelor în 2004, care ar fi trebuit să fie Biblia fiscalităţii, o carte aproape de neschimbat. Un Cod, fie el Fiscal, Penal sau Civil, e Cod pentru că este legitate, nu simplă legislaţie, care să nu poată fi modificată de oricine, oricând, pentru orice. Stabilitatea, echitatea impunerii, predictibilitatea, sunt principii care guvernează Codul Fiscal. Şi pe care toată lumea le-a ignorat şi le ignoră sub presiunea urgenţelor, de am ajuns să transformăm sita în ciur”, a declarat Gilda Lazăr.

Potrivit studiului „Modificările Noului Cod Fiscal: Inventar şi impact (2015-2023)”, realizat de echipa The Tax Institute, în perioada 2015-2023 au fost aduse 554 de amendamente noului Codului Fiscal. Ceea ce înseamnă 74 norme modificate pe an. Din punct de vedere calitativ, 32% au fost măsuri proaste şi foarte proaste, cu impact negativ asupra contribuabililor sau bugetului. 26% au fost modificări de formă, fără un impact real, 33% au fost măsuri bune, cu impact pozitiv limitat şi doar 9% măsuri foarte bune. Rezultatul în urma modificărilor repetate este o scădere a veniturilor bugetare de 0,53% din PIB în 2022, faţă de 2016.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *