Proiect pentru o cale ferată Constanța-Aeroport Mihail Kogălniceanu

O linie feroviară va lega Constanța de Aeroportul Internațional “Mihail Kogălniceanu”. Proiectul a fost prezentat la întâlnirea anuală a Asociației Aeroporturilor din România, care se desfășoară în aceste zile la Venus relatează Radioconstanta.ro.

Proiectul prevede realizarea unei legături feroviare duale, care va contribui la realizarea unui hub multimodal sustenabil aeroport – feroviar – mobilitate urbană – port, ce va facilita randamentul fluxurilor de mărfuri care vin/pleacă spre țările Europei Centrale și de Est, precum și creșterea interoperabilității interne și externe din/spre Portul Constanța.

Bogdan Artagea, directorul aeroportului, a dat mai multe detalii despre traseul liniei.

„Este un proiect de conectivitate între Gara Constanța și Aeroportul Internațional “Mihail Kogălniceanu”, cu două ramuri –o ramură militară, o ramură comercială. Se va întinde pe aproximativ 26km, va trece prin Palazu Mare, Ovidiu, Lumina, Oituz și va avea și o prelungire prin Târguşor către Tulcea. Ar scurta 30km din această distanță. Pentru partea militară, va fi o parte cargo, pentru aeroport, va fi atât pentru pasageri, pentru turiști. Ca și durată de execuție, vom avea nouă luni de zile studio. Calea ferată va fi electrificată, vor fi schimbate liniile vechi, va lega inclusiv gara de port”.

În prezent, singurul aeroport din România care beneficiază de o legătură feroviară este Henri Coandă, iar proiecte sunt propuse și pentru Traian Vuia Timișoara și pentru Aeroportul Brașov (Ghimbav).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *