Alexandru Rafila: Formularul digital pentru pasageri va trebui completat cu 24 de ore înaintea intrării în România

Foto: gov.ro

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat miercuri, la finalul şedinţei de guvern, că a fost aprobată Ordonanţa de Urgenţă privind implementarea formularului de intrare în România pentru pasageri.

„Cetăţenii trebuie să completeze acest certificat cu 24 de ore înainte de intrarea în România. Dacă nu reuşesc să facă acest lucru, trebuie să îl completeze – pot să meargă la domiciliu – într-un interval de 24 de ore, sub sancţiunea unei amenzi, dacă eventual nu respectă acest interval”, a arătat Rafila, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Victoria.

Potrivit acestuia, documentul nu este unul menit să împiedice circulaţia, ci să permită localizarea rapidă a contacţilor unei persoane infectate.

Conform proiectului de OUG, începând cu data de 20 decembrie, persoanele care intră în România trebuie să completeze formularul digital, un document utilizat deja în alte 18 state membre UE. Premierul a menţionat că noua variantă a SARS-CoV-2 impune măsuri de protecție, mai ales în contextul apropierii sărbătorilor de iarnă. Potrivit acestuia, documentul va permite eficientizarea anchetelor epidemiologice.

Formularul digital este dezvoltat de STS şi va trebui completat de către toate persoanele care intră în România şi care călătoresc cu avionul, cu trenul, cu mijloace rutiere sau navale.

Sursa: stiri.tvr.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *