Începe Postul Crăciunului perioadă de reflecție și rugăciune, dar și momentul prielnic pentru o cură în folosul organismului

Foto: Oana Nechifor/doxologia.ro

Astăzi, credincioșii intră în Postul Crăciunului sau, așa cum este supranumit, Postul Bucuriei. Urmează 40 de zile fără preparate din carne, cu mici excepții, când sunt dezlegări la pește. Însă adevărată însemnătate a acestui post este cea spirituală. Preoții ne îndeamnă să fim mai buni, să ne rugăm pentru cei dragi și să avem mila de cei defavorizaţi.

Postul Nașterii Domnului a fost stabilit în secolul IV-V, după instituirea Postului Paștelui. În primele secole după instituirea Postului Crăciunului, nu toți creștinii posteau același număr de zile. Unii dintre ei alegeau să postească doar 7 zile, în timp ce alții țineau post 6 săptămâni. De asemenea, unii țineau un post mai aspru, în timp ce alții alegeau să țină un post mai ușor, potrivit Creștin Ortodox.

După sinodul de la Constantinopol din 1166, patrirhul Luc Chrysoverghi a stabilit ca postul Crăciunului să dureze 40 de zile, începând cu data de 15 noiembrie.

Prima mare sărbătoare din acest post este Intrarea Maicii Domnului în Biserică și se cinstește pe 21 noiembrie. La această dată, Maica Domnului intra în templul din Ierusalim, devenind chiar ea un templu pentru că avea ca din ea să ia naștere Fiul Domnului, Iisus Hristos.

În timpul Postului Nașterii Domnului sunt foarte multe dezlegări la pește, după spusele Sfântului Sava:

“Se cuvine sa stim ca in Postul Sfintilor Apostoli si in cel al Nasterii Domnului Hristos, marti si joi nu mancam peste, ci numai untdelemn si vin, iar luni, miercuri si vineri nu mancam nici untdelemn si nici vin, ci postim pana la ceasul al noualea si mancam in acele zile numai mancare uscata. Sambetele si duminicile mancam peste, iar daca se intampla sa cada un Sfant marti sau joi, se intampla sa fie un Sfant care sa aiba Doxologie mare, atunci mancam peste. Si daca se va intampla luni, de asemeni mancam peste. Iar daca se va intampla miercuri sau vineri, dezlegam numai la untdelemn si la vin si mancam o singura data in zi. Iar daca s-ar intampla miercuri sau vineri sa cada un Sfant care are Priveghere, dezlegam la untdelemn, la vin si la peste. Si daca se va intampla Pomenirea Sfantului al caruia este hramul Bisericii, miercuri sau vineri, de asemeni facem dezlegare la untdelemn, vin si peste”.

Nutriționiștii ne îndeamnă să alegem cu atenție ce mâncăm în post. Mulţi preferă produsele gata preparate, care pot conţine aditivi şi conservanţi. Aşa că cea mai bună variantă ar fi mâncarea pregătită în casă.

”Păi uite, fasolea pe care o cunoștem toți, da? Dar nu uitați, fasolea nu conține foarte multă proteină. Chinoua care este un fel de orez. Apoi avem tot ce înseamnă verde, avem păstăi, avem brocolli, avem legume românești dovlecei. Avem semințe iarăși, uite semințele de susan, ciupercile”, a declarat Corina Cioroiu, nutriționist, pentru Stirileprotv.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *