Cel mai mare pelerinaj al catolicilor din România are loc sâmbătă

Cel mai mare pelerinaj al catolicilor din România are loc sâmbătă, la Şumuleu Ciuc, unde sunt aşteptaţi 40.000 de credincioşi, după ce anul trecut, din cauza pandemiei, evenimentul nu a putut avea loc în formatul clasic.

Unii dintre pelerini au pornit pe jos, de la zeci de kilometri, pentru a respecta tradiţia şi au ajuns deja la altarul în aer liber sau urmează să ajungă, înainte de a urca muntele făcând o oprire la biserica franciscană, pentru a se ruga la statuia făcătoare de minuni a Maicii Domnului.

La ora 10,00, Laborumul, steagul sfânt al Şumuleului, va fi purtat de mai multe persoane, din faţa bisericii spre altarul în aer liber din şaua muntelui Şumuleu.

Liturghia de Rusalii va începe la ora 12,30 şi va fi oficiată de episcopul auxiliar de Alba Iulia, Kerekes Laszlo, care a fost numit în această funcţie anul trecut, de Papa Francisc.

Slujba va fi transmisă online, pe o aplicaţie dedicată, pe reţelele de socializare, dar şi de televiziunea Duna, din Ungaria, şi de Radio Maria.

Pelerinii pot veni la eveniment pe jos, cu căruţa sau cu maşinile personale. De asemenea, participanţii trebuie să poarte mască şi să respecte distanţa de 1,5 metri.

Organizatorii pun la dispoziţie rute de acces diferite pentru pelerini, în funcţie de regiunea geografică din care vin, pentru a nu se produce aglomeraţie pe rutele principale, iar în şaua dintre muntele Şumuleul Mare şi Şumuleul Mic, unde se va oficia slujba religioasă, participanţii vor fi repartizaţi pe sectoare, identificate prin culori, tot în funcţie de zona din care provin.

La faţa locului sunt prezenţi peste 150 de voluntari, care îi vor ajuta pe pelerini să găsească locul amenajat pe regiuni.

Organizatorii au emis circa 35.000 de carduri de acces, dar acestea nu sunt obligatorii, ci mai mult simbolice, fiind aşteptat ca numărul participanţilor să fie de aproximativ 40.000 de persoane.

Totodată, pentru ca plecarea de la locul pelerinajului să nu producă aglomeraţie, după liturghie va fi prezentat un spectacol religios, care descrie Drumul Crucii, astfel încât o parte dintre pelerini să mai rămână o vreme în zonă.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *