JUSTIȚIARUL din Autoritatea de Supraveghere Financiară. Conducerea ASF, reclamată la DNA că ar proteja asigurătorii RCA

Conducerea ASF, reclamată la DNA că ar proteja asigurătorii RCA rău-platnici: Ar fi trebuit amenzi de peste 100 milioane lei anul trecut față de gravitatea și numărul reclamațiilor, potrivit hotnews.ro.

Deși mii de petenți reclamă, anual, conduita abuzivă a unor asigurători, în particular, Euroins și City Insurance, conducerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) ar refuza să sancționeze aceste aspecte, rezumându-se la aspecte precum indicatorii financiari ai firmelor, astfel că și amenzile sunt extrem de mici, totul fiind mai mult un exercițiu de imagine, susține un angajat al ASF într-un denunț făcut luni, 11 ianuarie, la Direcția Națională Anticorupție (DNA). În replică, ASF spune că noul președinte a demarat anul trecut o analiză exhaustivă a petițiilor, incusiv a istoricului Euroins și City, rezultatele și propunerile de măsuri fiind așteptate miercuri, 13 ianuarie 2021.
Un angajat al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a făcut luni, 11 ianuarie 2021, un denunț la DNA privind potențiala săvârșire a unor infracțiuni asimilate infracțiunilor de corupție din partea structurilor de conducere ale ASF.
Mai exact, conducerea ASF este acuzată de un posibil abuz în serviciu prin omisiunea nejustificată de a lua măsurile de control și sancționare a unor asigurători RCA rău platnici, în ciuda miilor de reclamații făcute de păgubiții RCA. În denunțul făcut la DNA și consultat de HotNews.ro, angajatul ASF face o trecere în revistă a numărului de reclamații în creștere din piața asigurărilor, descrie cum sunt analizate petițiile și acuză că deficiențele constatate în privința conduitei unor asigurători ar fi „păstrate la sertar”, fără a fi luate măsuri de corecție.

De precizat că ASF este condusă de un Consiliu format din 9 membri, de sectorul Asigurărilor fiind responsabil vicepreședintele, Cristian Roșu. Din iunie 2020, la ASF a fost numit un nou președinte, Nicu Marcu, prin susținerea PSD și PNL. Propunerile de sancționare a asigurătorilor emise de către Sectorul Asigurări se transmit tuturor membrilor Consiliului ASF , organul de conducere al Autorității, care dispune în consecință, prin votul membrilor săi.
Pentru detalii drespre membrii ASF și averile acestora citește: Cum au crescut averile șefilor din ASF în 2019: Un fost director de bancă din Focșani și-a văzut veniturile majorate de 4 ori până la peste 660.000 de lei
Redăm mai jos cele mai importante acuzații din denunțul făcut la DNA împotriva ASF:
„În ultimii trei ani de zile se constată o creștere semnificativă a numărului de petiții din partea consumatorilor adresate ASF, în care este reclamantă conduita din ce în ce mai abuzivă a firmelor de asigurări a căror activitate ASF trebuie să o supravegheze, astfel:
Anul 2018: 10.549 petiții
Anul 2019: 25.679 petiții
Anul 2020: 21.244 (numai în primele 6 luni)
După cum se constată din chiar rapoartele publicate de către ASF, numărul de reclamații la adresa pieței de asigurări din România a crescut semnificativ de la un an la altul, consumatorii serviciilor de asigurare (petenții) semnalând în zecile de mii de reclamații primite de Autoritate conduita societăților de asigurări, în particular, în ceea ce privește sectorul asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto (RCA). Dintre acestea, 97,18% petiții și informări de neconformitate au fost formulate pentru piața asigurărilor-reasigurărilor, în creștere cu 125,14% față de perioada similară a anului 2019. (…)

detalii pe hotnews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *