Astăzi se anunță noul premier. Klaus Iohannis cheamă partidele la consultări

Preşedintele Klaus Iohannis i-a invitat pe preşedinţii partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlament pentru consultări în vederea desemnării candidatului la funcţia de prim-ministru, conform Administraţiei Prezidenţiale.

Consultările vor avea loc, la 22 decembrie 2020, după următorul program: ora 15.00 – Partidul Social Democrat; ora 15.30 – Partidul Naţional Liberal, ora 16.00 – Alianţa USR PLUS, ora 16.30 – Alianţa pentru Unirea Românilor; ora 17.00 – Uniunea Democrată Maghiară din România; ora 17.30 – minorităţile naţionale reprezentate în Parlament.

Liderii PNL, USR PLUS şi UDMR – Ludovic Orban, Dan Barna, Dacian Cioloş şi Kelemen Hunor – au semnat, la 21 decembrie 2020, acordul de guvernare 2020-2024. Documentul prevede că propunerea coaliţiei pentru funcţia de prim-ministru este Florin Cîţu. Aceasta este a doua rundă de consultări a şefului statului cu reprezentanţii formaţiunilor care au intrat în Parlament după alegerile din 6 decembrie.

Pe 14 decembrie 2020, preşedintele Iohannis afirma, după discuţiile cu partidele politice, că „această primă rundă de consultări a dus la un schimb de opinii bun”, însă nu erau „încă întrunite condiţiile pentru desemnarea unui candidat pentru a forma un nou Guvern”. La consultări PNL l-a susţinut pentru funcţia de premier pe Florin Cîţu, PSD a venit cu propunerea Alexandru Rafila, USR PLUS cu varianta Dacian Cioloş, iar AUR cu propunerea Călin Georgescu.


Potrivit Constituţiei României, preşedintele poate chema partidele la consultări în două situaţii: în vederea desemnării premierului (art. 103) şi în virtutea funcţiei sale de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate (art. 80, alin. 2).

Potrivit articolului 103, alineat 1 din Constituţie, Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament. Dacă o astfel de majoritate nu există, preşedintele consultă partidele reprezentate în Parlament.

Articolul 80, alineat 2 din Constituţie prevede că „Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate”.

De când a devenit preşedinte, Klaus Iohannis a chemat partidele parlamentare la consultări în vederea desemnării premierului de mai multe ori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *