Explozia din Liban, provocată de nitratul de amoniu adus de o navă sub pavilionul Moldovei

Cele două explozii uriaşe din portul din Beirut care au distrus marţi cartiere întregi în capitala Libanului s-au soldat cu cel puţin 100 de morţi şi peste 4.000 de răniţi, a anunţat miercuri Crucea Roşie libaneză, informează AFP şi Reuters.

Capitala libaneză este un oraş devastat, cu zeci de maşini avariate pe şoseaua principală şi cu clădirile înconjurate de cioburile geamurilor sparte, relatează miercuri dpa.

 • UPDATE ORA 10.44 Un spital israelian se oferă să îi trateze pe cei răniţi de exploziile de la Beirut
  Directorul unui spital din nordul Israelului a făcut miercuri apel la autorităţile libaneze să permită tratarea în unitatea respectivă a celor răniţi de exploziile de marţi, de la Beirut, transmite dpa.

Vorbind în arabă la postul de radio al armatei israeliene, doctorul Masad Brahoum, şeful Centrului Medical Galileea din Nahayira, a spus: ”Vrem doar să dăm o mână de ajutor. Oricine vine va fi tratat şi va fi externat sănătos şi întreg”.

 • UPDATE ORA 10.20 Explozii la Beirut: Periculos, dar devenit indispensabil, nitratul de amoniu a provocat mai multe accidente industriale în lume
  Nitratul sau azotatul de amoniu, aflat la originea exploziilor de marţi din capitala libaneză Beirut, se prezintă sub formă de praf sau granule albe, fără miros, şi este utilizat în principal pentru producerea de îngrăşăminte chimice. De-a lungul timpului, această substanţă a provocat însă mai multe accidente industriale, între care cea din oraşul francez Toulouse din 2001, soldată cu 31 de morţi, informează AFP.
 • UPDATE ORA 09.32 Explozii la Beirut: A doua zi dimineaţa, printre ruine
  A doua zi după cele două explozii care au ucis cel puţin 100 de oameni, capitala libaneză Beirut este un oraş devastat, cu zeci de maşini avariate pe şoseaua principală şi cu clădirile înconjurate de cioburile geamurilor sparte, relatează miercuri dpa.
  ”E oribil… nu e ceva obişnuit”, spune un bărbat care mătură cioburile din faţa apartamentului. Ca mulţi alţii, el a dormit fără ferestre.
  ORA 09.02 Explozii la Beirut: Peste 100 de morţi (Crucea Roşie libaneză)
  Cele două explozii uriaşe din portul din Beirut care au distrus marţi cartiere întregi în capitala Libanului s-au soldat cu cel puţin 100 de morţi şi peste 4.000 de răniţi, a anunţat miercuri Crucea Roşie libaneză, informează AFP şi Reuters.
  ”Până în prezent, peste 4.000 de persoane au fost rănite şi peste 100 au fost ucise. Echipele noastre continuă căutările şi operaţiunile de salvare în zonele adiacente”, a adăugat organizaţia într-un comunicat de presă.
  Potrivit Reuters, şeful Crucii Roşii libaneze, George Kettaneh, a declarat presei locale că mulţi oameni sunt încă prinşi sub dărâmături. Într-o declaraţie făcută prin telefon la postul LBCI TV, Kettaneh a explicat că organizaţia pe care o conduce se coordonează cu Ministerul Sănătăţii pentru ca morgile să preia victimele, deoarece spitalele nu mai fac faţă. Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *