Viorica Dăncilă: 79 de ani de la teribilul masacru împotriva comunității evreiești din Iași

Fostul prim ministru și președinte al Partidului Social Democrat, Viorica Dăncilă, transmite un mesaj emoționant pe pagina personală de socializare:

„Comemorăm în aceste zile 79 de ani de la teribilul masacru împotriva comunității evreiești din Iași, declanșat la instigarea și sub coordonarea autorităților regimului militar antonescian.

Uciderea unor oameni nevinovați din pricina apartenenței la o altă religie rămâne o pată neagră în istoria noastră, pe care nicio împrejurare – nici măcar războiul – nu o poate justifica. Promovarea amplă a antisemitismului în acele timpuri și transformarea urii în crimă odioasă constituie lecții severe ale istoriei, pe care n-avem voie să le uităm.

Noi, cei de azi, trebuie să lucrăm zi de zi la construirea unei societăți românești a bunei înțelegeri și a respectului pentru drepturile fiecărui om, o societate în care xenofobia și intoleranța să fie permanent combătute, iar statul să reacționeze prompt la orice derapaj antidemocratic, la orice mesaj împotriva unor comunități etnice sau religioase.

Să ne amintim de victimele urii din iunie 1941, să ne asumăm vina acestei etape întunecate din trecutul României și să fim fermi, azi și întotdeauna, în respingerea extremismului și fanatismului.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *