DRUMURILE NOASTRE. EXCLUSIV-MINISTRUL BOLOS: ROMANIA ARE UN BUGET DE 85 DE MLD DE EUR DIN FONDURI UE

România are șansa să facă aproape orice are nevoie cu zecile de miliarde de euro pe care le primește de la Comisia Europeană.

Imediat după ce am ieșit din starea de urgență, ne-am dat seama că timpul alunecă printre degete, ieri aveam nevoie de spitale, drumuri, autostrăzi, școli și infrastructură modernă. Drumuri înseamnă economie, dezvoltare, investiții.

Ministerul Fondurilor Europene joacă cel mai important rol în tot ce înseamnă redresare economică, sănătate, protecție socială, asistență socială și sprijinirea IMM-urilor. România se pregătește de un împrumut de la Comisia Europeană. Europa a pregătit Fondul de recuperare și reziliență. Din acest munte de bani, România are 31 miliarde de euro la dispoziție, fonduri pentru protecție socială, IMM-uri și sănătate (dotări, formare și achiziții de echipamente)

Mai mult, există discuții privind construirea unui HUB (depozit de echipamente pentru situașii de urgență). Acest HUB ar trebui să deservească toate țările din jurul României. Pentru aceste miliarde de euro, România trebuie să pregătească, de urgență, un plan de redresare. Acești bani sunt sub formă de împrumut-31 miliarde de euro, banii se returnează în perioada 2028-2058. Am putea spune că este un măr otrăvit? România trebuie să plătească 1 miliard de euro/an, timp de 30 de ani, către Comisia Europeană. Există multe neclarități, nu se știe exact cine gestionează acești bani, direct Comisia Europeană sau România. Astăzi vorbim și despre posibilitatea prelungirii exercițiului financiar 2014-2020 cu doi ani.

Invitat

Marcel Boloș-ministrul Fondurilor Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *