De ce nu ajunge virusul din China în România

O să mai treacă multă apă pe Dâmbovița și o să se mai dezghețe mulți ghețari până când omenirea o să învețe cum să se comporte cu natura, pentru că rezultatul pe care îl vedem astăzi este un rezultat de tip malpraxis cu natura, a declarat la Digi24 prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”, vorbind despre noul virus care a apărut în China și provocările pe care le pune.

„N-o să reușim să-l oprim noi cu mâinile sau prin vreo metodă, pentru că face parte din Pământ, din Terra. Pe această planetă există între 2 și 3 miliarde de microorganisme și dintre acestea, noi cunoaștem sub 0,5 la sută. Vă dați seama cât de greu este să identifici un asemenea microorganism. Acum, noi mergem țintit spre această familie de coronavirusuri, pentru că am avut experiența cu SARS și MERS și ne gândim că foarte probabil natura replică același mecanism. Dar toate aceste probleme complicate și interesante se întâmplă în zone unde nu se respectă deloc regulile de igienă și unde obiceiurile culinare sunt dintre cele mai variate”, a explicat Adrian Streinu-Cercel.

Coronavirusul seamănă foarte mult cu virusul gripal, dar sunt din familii complet diferite
Coronavirus este o familie foarte mare, e ditamai familionul și se găsește peste tot în lume, inclusiv în România. Și noi avem coronavirusurile noastre. Partea proastă este că acesta s-a recombinat, a căpătat noi valențe din punct de vedere al agresivității cu care acționează asupra corpului uman și respectiv a ceea ce poate să genereze din punct de vedere al insuficiențelor de organe.

În cazul coronavirusului, acesta dă un simptom care se cheamă pseudo-gripal, adică seamănă cu o gripă și partea proastă este că îi și urmărește pașii, din punct de vedere al mecanismelor pe care le induce, ca la virusul gripal. Dar asta nu înseamnă că e vreo legătură între cele două virusuri. Sunt virusuri complet separate, din familii total separate, și fiecare își are locul lui pe Pământ – a explicat profesorul Cercel.

În infecția cu coronavirus se tușește mult. Atenție la suprafețele de contact!

Coronavirusul se transmite în general prin aer și generează un sindrom respirator, cu tuse, care este o tuse iritativă, se tușește mult în această infecție cu coronavirusuri și ca atare, dacă punem mâna la gură și apoi punem mâna pe masă, dacă eu am coronavirus, persoana care va veni după mine, stând cu mâna pe masă nu face altceva decât să se contamineze pe mână, după care își duce mâna la gură sau la nas și se infectează.

Ca atare, contactul direct și contactul cu suprafețele este un la fel de bun mijloc de transmitere ca și calea respiratorie. Deci nu trebuie să ne limităm în această poveste strict la calea respiratorie, ci și la contaminarea suprafețelor de contact.

Cum se face saltul între specii
Noi, oamenii, avem un anume determinism. Ni s-a spus: mănânci carne de porc, mănânci carne de vacă, mănânci curcan și ce-om mai mânca. În momentul în care accesăm alte specii, care au un alt pattern din punct de vedere al structurii, se realizează ceea ce se cheamă facilitarea saltului între specii.

Aceste coronavirusuri nu sunt specifice omului, ele sunt specifice animalelor, celelalte categorii de vietăți de pe Terra. În momentul în care noi nu folosim focul ca să procesăm alimentele nu facem altceva decât să lăsăm libertate acestor microorganisme să facă saltul între specii.

La primele 2-3 persoane, nu se întâmplă nimic, pentru că aceste microorganisme nu au și proprietățile câștigate, ca să genereze îmbolnăvirile. Îi contaminează, eventual dau o mică infecție care dispare așa cum a apărut: într-o zi, două, trei se duce. Dar pe măsură ce oamenii vin în contact în mod repetat cu aceste microorganisme, ele încep să capete proprietăți speciale. Și se știe încă din primii ani ai secolului trecut, când s-au descris virusurile, că pe măsură ce un virus trece de la o persoană la alta își crește virulența și agresivitatea.

Nu friptura contaminează, ci manipularea animalelor vii
Chinezii s-au contaminat prin manipularea șerpilor vii, nu a fripturii din carne de șarpe. Nu pentru că au mâncat carnea aceea, ci pentru că au manipulat șarpele viu. El are secreții, iar în secrețiile respective se găsește virusul și nu s-au spălat pe mâini, l-au luat, s-au contaminat.

detalii pe digi24.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *