Ministerul Afacerilor Externe se implică activ în repatrierea românilor din Siria

Într-un comunicat de presă publicat astăzi pe pagina oficială, Ministerul Afacerilor Externe anunță repatrierea cu succes din Siria prin Republica Turcia a unui grup format din 15 persoane, cetățeni români și membri de familie ai acestora, cetățeni sirieni.

„Repatrierea s-a realizat cu sprijinul Ambasadelor României la Damasc, Ankara, a Consulatului General al României la Istanbul și a Consulului onorific al României la Iskenderun.

Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Ambasadei României la Ankara, a întreprins demersuri pe lângă autoritățile turce pentru facilitarea intrării grupului în Republica Turcia, asigurarea cazării cetățenilor români și a membrilor de familie. Demersurile au fost desfășurate sub coordonarea Departamentului Consular din cadrul MAE, precum și cu avizul autorităților române competente în materie. Misiunea diplomatică română la Ankara a emis și documentele de călătorie pentru cetățenii români și a menținut dialogul în permanență cu aceștia.

Grupul format din cele 15 persoane a părăsit Siria la data de 5 august 2019 pe cale terestră către Turcia, de unde și-au continuat deplasarea spre România, pe ruta Hatay – Istanbul – București. Pe toată durata perioadei în care s-au aflat în compania reprezentanților misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României, cetățenilor români și membrilor de familie li s-a acordat tot sprijinul necesar în materia asistenței și protecției consulare.

Precizăm că Ministerul Afacerilor Externe a suportat în întregime costurile aferente procedurilor de repatriere, respectiv transportul aerian internațional și intern, cel rutier și cazare.

Departamentul Consular al MAE român adresează mulțumiri omologilor turci din cadrul Departamentului Consular pentru sprijinul oferit în cadrul procedurilor care au condus la soluționarea cazului și la repatrierea în siguranță a cetățenilor români.

Măsura de repatriere face parte din demersurile constante de asistență și protecție consulară acordată de MAE cetățenilor români aflați în situații deosebite, prin misiunile diplomatice și oficiile consulare din statele cu risc major de securitate.

Reamintim faptul că, de la debutul operațiunilor de evacuare din Siria (anul 2011), prin intervenția directă a Ambasadei României la Damasc, a altor misiuni diplomatice și sub coordonarea Celulei de Criză a MAE, au fost repatriați 784 de cetățeni români și membrii de familie ai acestora.

În prezent, Ambasada României la Damasc acordă asistență și protecție consulară inclusiv cetățenilor din Australia, Canada, Franța, Republica Moldova și Portugalia aflați pe teritoriul Siriei, precum și cetățenilor altor state, pe baza unor solicitări punctuale.”

Sursa: Ministerul Afacerilor Externe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *